Espresso – Din lokala tidning
ekonomi

Hållbarhetsinriktade fonder

EN GOD INVESTERING FÖR BÅDE HJÄRTA OCH PLÅNBOK

RICHARD BARBA OCH PONTUS ISAKSSON PLACERINGSRÅDGIVARE

EKONOMI. Att spara i fonder har blivit otroligt populärt, mycket tack vare sparformen ISK som underlättat fondsparandet för många. Det har även gjort att kunskapen om fonder ökat och vi blir allt bättre på att välja hur vi vill placera. I takt med att vi får en större kunskap om vilka olika typer av fonder det finns, vill många göra ett aktivt val så att pengarna man placerar används för att minska samhällets klimatpåverkan. Att placera i hållbarhetsinriktade fonder har därför blivit ett populärt val. Men hur vet man om den placering man gör är bra ur ett hållbarhetsperspektiv?

Vad många kanske inte känner till är att det numera går att utvärdera och anpassa en placering väldigt effektivt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det finns hållbarhetsinformation om varje fond och det går att filtrera fondvalen genom att exkludera många olika branscher som till exempel vapen, spel, alkohol och så vidare.

Från EU har det kommit en förordning som klassificerar fonder ur hållbarhetsperspektiv. Dels är det mörkgröna fonder som har hållbarhet som mål, dels ljusgröna som främjar hållbarhet men inte har det som mål. Även fondförvaltare har ett ansvar och de flesta har ett gediget regelverk kring vilken typ av bolag de väljer in samt väljer bort. Fondbolag med stora förvaltade kapital har också möjlighet att påverka företag som de investerar i att bli mer hållbara.

Som ni förstår har hållbarhet blivit en viktig aspekt. Fondförvaltare väljer att investera i företag som är hållbara eller är på väg att bli mer hållbara. Varför är det så viktigt att veta när vi ska placera? Det är mycket enkelt. Eftersom hållbarhetsfrågor blir allt viktigare för både placerare och bolag ökar bolagets värde enligt principen ”hög efterfrågan ger högre pris”. Det i sin tur gör att fonder som har valt att satsa på hållbarhetsinriktade bolag generellt sett ökar mer än index. Något som statistiken också visar. Hänsyn till hållbarhet när du ska placera pengar är med andra ord inte bara för den som placerar med hjärtat utan även bra för plånboken. Det är bra för oss alla.

Om du har frågor och vill ha hjälp med dina placeringar, ta kontakt med din bankrådgivare för ett möte så kan ni tillsammans se vilka möjligheter som finns för dig och ditt sparande.

RICHARD BARBA OCH PONTUS ISAKSSON Placeringsrådgivare, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x