Espresso – Din lokala tidning

Han har ett väldigt roligt jobb: Att driva en ”resebyrå för folkbildning”

Det gäller att fånga så många idéer som möjligt och skapa verksamheter av dem. Det är uppgiften.
Nya verksamhetsutvecklaren Suwat Khanh på ABF Kronoberg i Älmhult har en hel del att bestyra.
– Det är mycket som händer just nu och det är väldigt roligt, säger Suwat som just har flyttat in i ny lokal på Norra Esplanaden.

Rätt man på rätt plats. Kort beskrivning av Suwat Khanh, som arbetat som verksamhetsutvecklare på ABF Kronobergs Älmhultsavdelning sedan februari i år.
– Jag har alltid velat jobba med folkbildning. Det är fint att få se hur folk förverkligar sina drömmar, att göra en annan värld möjlig, kommentar han mitt under flyttbestyren i bildningsförbundets nya lokal i Älmhult.
Suwat Khanh växte upp i Lessebo och hamnade så småningom i Växjö. Jobbade som säljare, men kände längtan efter något annat. Så det blev studier vid kulturledarprogrammet på Linnéuniversitetet.

Ett studieförbunds verksamhet är bred och vänder sig i princip till alla. Under månaderna hittills i Älmhult har Suwat varit med och startat en klimatcirkel för ungdomar. Det handlar om föreläsningar, sopplockningsprojekt och liknande.
Ett E-sportlag har fått en lokal, det arrangeras språkkafé i Folkets Hus varje måndag och det finns ett samarbete med Afghanska föreningen som går ut på samtal och att spela schack.
– Och så ska vi vara med i årets lokala Prideparad, påpekar han.

Apropå Folkets Hus. Studieförbundet ABF har kvar sina lokaliteter där, men att flytta in en del till absoluta centrum är en utveckling av verksamheten. Svårt att missa, granne till Systembolaget.
– Vi håller öppet under Älmhultsdagarna och hoppas att många vill komma in och prata med oss. Man ska veta, att har man en idé kan det bli en studiecirkel av den. Eller kanske en ideell förening. Vi har resurser att hjälpa till, så länge det bara har med lärande att göra.
Att nå ut till ungdomar är en hjärtefråga för Suwat Khanh. De har ofta ett mindre kontaktnät, svårare att förverkliga sina planer.
– Vi kan prata om en musikgrupp som behöver en lokal att repetera i. Kanske någonstans att möta likasinnade. Där kan vi hjälpa till. Det lokala hårdrockbandet My Dear Addiction är ett utmärkt exempel.

Själv är han i högsta grad musikintresserad. Finns sedan 2006 med i bandet Final Days Society som sångare och basist. Ett gäng som hoppas på en Kinaturné framöver. Men just nu är det fullt fokus på Älmhult.
– Ja, jag kommer att jobba här tre dagar i veckan. Den nya lokalen är bemannad en till två gånger i veckan. Resten av tiden är den en plats för vår verksamhet, berättar han.
Så om jag har en idé som jag vill utveckla är du rätt person att prata med?
– Absolut. Kom och prata med mig, så får vi se vad vi kan utveckla tillsammans!
Förutom Suwat arbetar en administratör och ytterligare en verksamhetsutvecklare på ABF i Älmhult.

Fotnot: ABF är en förkortning för Arbetarnas Bildningsförbund. Förbundet bildades redan 1912. För mer information om ABF Kronoberg besök hemsidan abf.se och klicka vidare till Kronobergs län.

Text och foto: Lasse Lindell

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy