Espresso – Din lokala tidning

Hanna i Malaysia

Hur hamnade du där? I vanliga fall pluggar jag till Civilingenjör inom Industriell ekomoni på Linköpings Universitet. På min utbildning är det väldigt vanligt att studera en termin till ett år utomlands för att bättra på sin engelska, se andra kulturer, möta nya människor och uppleva saker som inte Linköping och Sverige erbjuder. Jag tyckte att det var en möjlighet att se en ny del av världen som jag inte kunde säga nej till. Efter lite funderingar och tips från elever i högre årskurser bestämde jag mig för att Swinburne University of Technology i Kuching, Malaysia var rätt val för mig. Dels för att jag aldrig varit i Asien innan och för att här är betydligt varmare än i Sverige under hösten/vintern.  

 Vad gör du?

Jag pluggar fyra fristående kurser på Swinburne University of Technology i Kuching samtidigt som jag försöker se och uppleva så mycket som möjligt av sydostasien!  

Hur ser livet ut?

Måndag – fredag går jag i skolan och har ett ganska likt liv det jag hade i Linköping, jag pluggar, går på föreläsningar och lektioner på Universitet. Helgerna brukar spenderas lite olika. Ibland behöver jag plugga på helgen också men oftast blir det en resa av något slag för att se mer än Kuching. Än så länge har jag besökt Kota Kinabalu (Malaysia), Miri (Malaysia), Singapore och en hel del ställen nära Kuching så som nationalparker, en orangutang-park, stränder osv. Under vårt mid-term break åkte jag tillsammans med andra svenskar till Bali under en vecka för att lära mig surfa och såklart se och uppleva Bali.  

Hur länge har du tänkt stanna?

Jag kommer stanna i Kuching den här terminen ut, dvs till slutet av december. Det betyder att jag kommer vara ungefär fyra månader i Kuching.  

Vad händer härnäst?

Efter terminens slut kommer jag att resa runt 3 veckor och bland annat besöka Filippinerna, Thailand och Vietnam innan flyget går tillbaka till Sverige för några dagar med familjen i Osby. Sen åker jag upp till Linköping för att fortsätta min utbildning.  

Vad händer i framtiden?

De kommande två och ett halvt åren kommer jag spendera i Linköping för att gå klart min utbildning men efter det har jag faktiskt ingen aning. Jag hoppas att jag under resten av studietiden kommer komma fram till vad jag vill jobba med, eftersom min utbildning är väldigt bred, så att jag kan söka jobb. Som det känns som just nu vill jag nog söka mig ner mot Skåne igen, men det kan säkert ändras flera gånger innan jag är klar!  

Fakta 1: Om Hanna

Jag heter Hanna Oredsson, jag är 21 år gammal och kommer från Osby. Jag älskar (nästan) all form av sport, men framförallt konståkning och fotboll som jag utövat under nästan alla mina år i Osby. Brukar se mig själv som en ganska glad person med mycket energi (förutom på tidiga morgnar) som älskar att planera, strukturera och att ha många bollar i luften samtidigt.  

Fakta 2: Om Kuching

Kuching ligger på ön Borneo i Malaysia. Borneo är världens tredje största ö som delas mellan Malaysia, Indonesien och Brunei. Kuching är den största staden på Borneo med ca 422000 invånare. Kuching betyder katt på malajiska så därför kallas Kuching ofta kattstaden vilket representeras av en massa kattstatyer i hela staden.  

FAKTA 3:

Om att plugga utomlands

Vill du studera utomlands så finns det olika sätt att gå tillväga. Antingen så söker du direkt till skolan, eller så kan du söka via ett företag som hjälper dig med ansökningen. Jag tog hjälp av ett företag som heter Blueberry, de hjälpte mig med vilka formulär jag skulle fylla i och hade all kontakt med skolan under ansökningsprocessen. Det var rätt skönt att få hjälp med ansökningen samt att jag alltid hade någon jag kunde maila alla mina frågor. Efter att du blivit antagen är det bara att boka flygbiljetten! [dt_slideshow width=”1200″ height=”500″ posts=”hanna” /]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x