JURIDIK. Dolda fel är sådana fel som du som köpare av ett hus inte känt till, trots en noggrann undersökning eller besiktning av fastigheten. Fastighetens pris, skick och ålder avgör också om felet är sådant som du kan göra gällande mot säljaren. Om huset t.ex. är femtio år gammalt och dräneringen efter köpet visar sig vara dålig, räknas det troligtvis som normalt för ett äldre hus och är då inte ett dolt fel som du kan få ersättning för.
Du behöver bilda dig en uppfattning om dina skyldigheter och rättigheter för att hantera dolda fel vid husköp:
• Som köpare har du en undersökningsplikt. Det innebär att du måste undersöka fastigheten noga innan köpet. Fel som du borde ha upptäckt kan du inte kräva ersättning för.
• I de flesta fall är det bra att anlita en besiktningsman som gör undersökningen åt dig.
• Sätt dig in i den aktuella fastighetens konstruktion och läs på om riskkonstruktioner. Det finns kända riskkonstruktioner och om felen är kopplade till en sådan är de kanske inte dolda.
Reklamation
• Reklamera inom skälig tid, helst så snart du upptäcker eller misstänker ett dolt fel. Gör det skriftligen så att du i efterhand kan bevisa att och när du har reklamerat felet.
• När du reklamerar kan du höra med säljaren om denne har tecknat en dolda fel-försäkring. I vissa fall kan då försäkringsbolaget betala ut ersättning till dig.
• Om säljaren friskriver sig från dolda fel vid köpet, bör du som köpare tänka på att du inte kan få ersättning av säljaren för fel som dyker upp senare även om de var dolda vid köpet.
Detta är en förkortad beskrivning när det gäller att hantera dolda fel vid husköp. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.
Anna Remgård, biträdande jurist på Amber Advokater
anna.remgard@amberadvokater.se
Här kan du läsa den förra krönikan angående juridik.