Espresso – Din lokala tidning
lera hovdala

Hantverk i fokus på Hovdala. En aktivitet av mycket som händer på Hovdala

BESÖKSMÅL/KULTUR. För den som vill ta del av gammal hantverkstradition när det gäller lera som byggmaterial och pilflätning finns det goda möjligheter på Hovdala slott i sommar.

– Det känns helt rätt i våra omgivningar, och vi är glada för att knyta till oss nya samarbeten, säger Sandra Anderberg som är programansvarig på Hovdala.

När inlandsisen täckte Sverige fördelades sediment i olika storlekar över landmassorna genom att flyta i kanaler som formades i isen. De allra minsta partiklarna flöt ner mot södra Skåne där värmen fick fäste tidigt. Leran som bildades blev ett utmärkt material för senare  bebyggelse, och när Hovdala Slott i år satsar på kurser i traditionellt hantverk är leran ett av de material som är i fokus.

– Det är ett fantastiskt material som aldrig förlorar sin användbarhet. Blir man inte nöjd med resultatet kan man ta upp den och platta till den och börja om på nytt, säger Maria Attström som i sommar håller kurser i bland annat lerklining och hur man murar med natursten.

– Det som gör leran speciell är att den kan binda motsvarande 60% av sin  egen vikt i vatten. Det är ett klistrigt material som har en lång tradition inom byggnadskonsten. På senare år har det även blivit populärt i ekobyggkretsar. Det kostar en del att köpa i butik, men är man lite om sig och kring sig kan man kontakta entreprenörer som till exempel gräver avlopp och köpa större volymer om de stöter på lera, tipsar Maria.

eva hovdala
Eva Persson delar med sig av sina kunskaper om pilflätning – ett hantverk med lång tradition i engelska trädgårdar.

Laxfällor i trädgården

Eva Persson, tidigare hemslöjdskonsulent i Skåne, konstaterar att hon och Maria med fördel skulle kunna hålla en kurs tillsammans.

– Förr använde man flätad pil som underlag när man klinade väggar med lera, säger hon.

Eva, som även är ordförande i föreningen som driver Vävstolsmuseet i Glimåkra, jobbar med ett lite mer förgängligt material när hon håller kurser på Hovdala med start redan i Maj.

– Att fläta med pil är en relativt ny företeelse i Sverige som har kommit hit med inspiration från England, där hantverket har en betydligt längre tradition, säger hon.

Vid kurstillfällena kommer föremål till trädgården att vara i fokus.

– Det är ett fantastiskt sätt att med ganska enkla medel få till höjd i sin trädgård. De konformade växtstöd som man efta ser i Engelska trädgårdar var från början fångstredskap för lax, som man vände upp och ner när de gjort sitt som fiskeredskap.

Utomhus är pilen ett vackert, men förgängligt material som Eva själv ofta använder för att bygga komposter i trädgården.

– Perfekt. När innehållet är komposterat och klart brukar man kunna trycka foten igenom väggen och sedan lägga allt direkt på sina odlingar.

hovdala 2023
Hovdala Slott i väntan på säsongsstarten 2023.

Passar platsen

Sandra Anderberg som är programansvarig på Hovdala Slott är glad för att samarbetet med hemslöjdsrörelsen och andra aktörer utvecklas.

– Det passar ju så perfekt på platsen. Vi har inte muskler att göra allt själva och blir gärna en arena där hemslöjden eller till exempel Regionmuseet väljer att förlägga kurser. Det är viktiga kunskaper att föra vidare och ju mer vi kan erbjuda desto mer intresse kan vi väcka i de nätverk som sysslar med traditionellt hantverk, säger Sandra.

Påsken blir den stora öppningshelgen för Hovdala Slott, då bland annat Konstrundan Mittskåne har sin stora samlingsutställning på plats.

– Vi har mycket planer för sommaren och har förlängt säsongen något. Bland annat kommer Hässleholmsfotografen Johnny Palmér att visa sin utställning Då och Nu där han har fotograferat Hovdalaområdet för fyrtio år sedan, då det fortfarande var ett militärt område. Bilderna kompletteras med nytagna bilder från hur platserna ser ut i dag.

TEXT&FOTO: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x