Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2023 10 01 kl. 22.09.42

Hantverk i fokus på Killebergs höstmarknad

Marknaden i Killeberg har blivit en tradition. Den 7 oktober är det dags igen för en härlig höstdag i hantverkets tecken.

– Det började som en Julmarknad, men vi kände att det är alldeles för mycket konkurrens om både utställare och publik kring jul, minns Helena Olofsson, som är en av de numera tre kvinnorna i föreningen som arrangerar marknad varje år.

– Förra året var första gången vi var på Hemgården i Killeberg. Tidigare har marknaden ägt rum på Brunnsgatan där vi hade tillgång till en lokal. Nu har vi hamnat lite mer centrqlt, och vi tyckte att det fungerade väldigt bra förra året, säger Helena.

Den 7 oktober kommer hemgården att fyllas av lokala hantverkare. Med sitt geografiska läge lockar höstmarknaden utställare från både Osby- och Älmhultshållet.

– En av veteranerna som har varit med från början är Nisse Björk, som kommer med sina träsniderier. Nytt för i år är en tjej från Liatorp som som tillverkar och säljer popcorn i alla möjliga smaker, berättar Helene.

Ambitionen är att få till ett brett utbud, där varorna på marknadsborden inte konkurrerar med varandra.

– Bredden är viktig, och vi försöker att få till det så att två utställare inte säljer samma saker. Och det känns som att vi har lyckats bra med bredden. Från ål till ölkorv, träholkar till tavlor, bivaxdukar till böcker, säger Helena. Första julmarknaden ägde rum 2014, och varje år ligger det mycket jobb bakom arrangemangen.

– Det är jag, Karin Cecilia Palmgren och Ida Palmgren som jobbar för att få ihop detta. Vi har ingen ambition om att gå med vinst i föreningen. Vi ser oss som en förmedlare mellan utställarna och besökarna. Samtidigt är det mycket jobb med att få logistiken kring marknaden att gå ihop varje år – från budget till bordsplacering. Innan evenemanget ska skyltar sättas upp längs vägen för att locka in folk till den 7 oktober.

– Men vi har väldigt kul när vi jobbar med det! säger Helena.

– Vi försöker att ta hjälp av alla utställare och bekanta för att sprida budskapet om marknaden. Man hittar all info om dagen på facebook där vi heter Höstmarknad i Killeberg. Där får man gärna även gå in och hjälpa oss att dela information.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x