Espresso – Din lokala tidning
hedvig

Hantverksmarknad med kalasfika på Vävstolsmuseet

HANTVERK/EVENEMANG. Förra årets hantverksmarknad med vävprylar och kalasfika blev en succé. Lördagen den 6 maj  är det dags igen när vävrundan Hela Skåne Väver tar fart.

– Till Glimåkra kan man komma och fynda oavsett om man är van vävare eller intresserad nybörjare, säger Hedvig Persson.

Vävrundan i Skåne anordnas varje år av nätverket Vi Vävare, med arrangemang på olika platser i hela Landskapet. Och Glimåkra är som nog många känner till något av vävningens mecka i södra Sverige.

– I vårt område kommer vävstugorna i både Glimåkra och Osby att hålla öppet, och här vid Vävstolsmuseet kommer det att bli full aktivitet, säger Hedvig Persson som är ansvarig för hantverksmarknaden vid Vävstolsmuseet.

– Förra året sammanföll arrangemanget med att vi avslutade utställningen Blått och Grönt. Vi körde en hantverksmarknad med kalasfika, som blev väldigt uppskattad. I år har inte haft någon utställning under våren med vi kör på med marknad och hoppas på god uppslutning – vi vet att intresset för vävning är stort i byn, säger Hedvig.

kakbuffe

Kalasfikat som erbjuds under hantverksmarknaden är något utöver det vanliga. Det finns även sopplunch, för den som är lite hungrigare.

Bra priser, mingel och lyxfika

Föreningen välkomnar både vana vävare och den som är intresserad av att börja med hantverket.

– Det sociala är en viktig bit, många sitter hemma på kammaren och väver och det är jätteviktigt att ha tillfällen där man kan komma och träffa andra vävare och diskutera det man håller på det. Kanske har det trasslat till sig, och man behöver hjälp med att komma vidare.

– För den som är ny inom vävning finns det goda möjligheter att hitta det man behöver för att komma igång – och dessutom till väldigt humana priser!

Och kommer man inte för sitt vävintresse så kan man alltid komma för kalasfikan.

– Det blir många sorters hembakta kakor, och dessutom erbjuder vi sopplunch, säger Hedvig.

skarmavbild 2023 05 04 kl. 16.05.34
Nätverket Vi Vävare består av vävare från hela Skåne. Här syns Kalli Klement och Ewa Gustafson från nätverket under hängningen av förra årets utställning Blått och Grönt, när Vi Vävare firade sitt 30-årsjubileum på Vävstolsmuseet.
vavstol2
Både vävning och vävstolstillverkning har en lång tradition i Glimåkra.

Utställning under uppbyggnad

Från 1950 till 1996 fanns Glimåkra vävstolsfabrik på orten, men traditionen att både väva och bygga vävstolar sträcker sig mycket längre tillbaka. 

De senaste åren har verksamheten på muséet främst varit inriktad på att bedriva hantverkskurser som lockar deltagare från hela världen. 

– Vi jobbar för fullt med vår permanenta utställning för att kunna öppna upp muséet som ett besöksmål för allmänheten. Än är det en bit kvar, men vår målsättning och förhoppning är att kunna bli klara med allt för att öppna redan under sommaren 2023, säger Hedvig.

Text:Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x