Espresso – Din lokala tidning

Har du drabbats av rödbränna eller toppröta?

Nej, lugn!  Det är inte fråga om för mycket sol på Kanarieöarna eller att det känns trögt och sunkigt i huvet. Det är inte heller något som indikerar begynnande skallighet eller pinsam rodnad när man gjort bort sig. Det rör sig om den botaniska avdelningen i livet. Du ska se upp när Du köper hyacinter och kolla att det inte finns någon knopp i toppen av blomman som är brun eller har en avvikande färg.

Om Du redan har hyacinten hemma ska Du peta bort den skadade knoppen och hoppas på att rötan inte sprider sig. Toppröta uppstår när man vattnat hyacinterna och någon eller några droppar dröjer kvar på blomknopparna. Då aktiveras eventuella sporer som utvecklas till en svampsjukdom. Så duscha inte Dina hyacinter utan vattna dem sparsamt, som med alla andra lökväxter.

Rödbränna kan drabba amaryllis och en del narcisser. Man känner igen det på att det förekommer strimmor med rödbrun färg längs blomstjälkarna eller nere i bladvecken på löken. Kolla detta när Du står och väljer i butiken. Dyker det upp hemma tycker jag att Du ska reklamera den hos handlaren. Driver Du själv fram amaryllisar så släng gamla infekterade lökar så att sjukdomen inte sprider sig. Dessa amaryllisar blir aldrig bra om angreppet är stort. Blomstänglarna blir ofta krokiga och fula.

Växtmästaren har haft besök av en underbar liten Goldenvalp, som heter Doris. Det är vår trogna medarbetare, Britt-Maries förvärv. Hennes man, Magnus, skulle nämligen vovva (motsvarar vabba ) men eftersom han är brevbärare så kunde han inte stanna hemma på grund av alla brev och julklappar, som ska delas ut. Lilla Doris fann sig snabbt tillrätta hos oss men Sia var mycket reserverad. Hon såg ut som ett h hela dagen med raggen rakt i vädret och ryggen uppskjuten i en båge. Samtidigt var hon mycket intresserad men höll sig på betryggande avstånd hela tiden men med Doris inom synhåll. Hon hade inte ens tid att äta. Doris var helt opåverkad av hennes avvisande attityd, till Sias stora förtret. Doris viftade på svansen och ville leka vilket Sia inte kunde nedlåta sig till, rädd att få dåligt rykte i kattkretsar.

När jag samlar material till mina historier om mig själv, min kära hustru och alla barnbarnen, brukar jag alltid snabba mig att skriva upp händelsen i min mobil direkt. Går det för lång tid försvinner det permanent ur minnet. Jag sitter här nu på morgonen och tittar igenom mina anteckningar och finner att där är några oanvända texter.

Jag var hos min tandläkare på Tandhälsan häromdagen för den årliga besiktningen. Efter att ha blivit godkänd av tandhygienisten kom Gunnar och ville höra hur det var fatt med mina tänder efter cykelolyckan. Han gjorde en undersökning och då passade jag på att fråga om några av mina tänder som jag känner har slitits ner så att emaljen försvunnit på slitytorna. Jag frågade: Vad kan man göra med de två hörntänderna, som är slitna? Jag befarar att de med tiden kommer att falla ihop. Gunnar svarade snabbt:

Nej, Du behöver inte vara orolig. Dina tänder kommer att hålla både längre och bättre än resten av kroppen! Vad säger man efter en sådan kommentar?

Min goa dotter Åsa skulle byta bort sin gamla SAAB mot en ny begagnad bil. Hon hittade en Renault Clio på Göinge Bil. Den var i perfekt skick! När hon skulle ta över den och alla papper var klara frågade hon Kim:

– Finns det en sån där grej på ratten, Du vet? Hur Kim kunde veta vad hon menade är en gåta men han svarade:

– Farthållare, menar Du?

– Ja, just det! Svarade Åsa.

– Nej, tyvärr finns det inte på denna bilen.

– Oh, vad skönt! Jag hatar sånna!

En rktigt god jul önskar Jankov och Sia, som hämtat sig förvånansvärt snabbt efter Doris besök.

   

Hälsningar Jankov och Sia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x