Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 10 12 kl. 08.36.33

Här finns en närhet till livets alla sidor!

Hej Marie! Vem är göing, enligt dig?

– En som är trofast med fötterna på jorden och glimten i ögat. Som i härvaro kopplar hjärtat till platsen.

Kallar du dig själv för göing?

– Då jag bott här i 35 år, trivs och fascineras av tillgången den göinska andan ger, hade det varit ärofyllt. Tänker jag på mig själv som göing, även om jag känner mig som ovan? Nej. Varför? Jag har en ”storstadspuls” i mig och kan nog uppfattas som en rätt yvig och impulsiv person. En urgöing är min uppfattning mer eftertänksamt genom tänkt. Så det lär ta sin tid, som det ska. Jag har hört att det tar tre generationer (med glimten i ögat)!

Kan du ge exempel på några dialektala ord och uttryck?

– Jag minns det första ord jag hörde, innan jag flyttade hit under perioden jag pendlade med tåg mellan Lund och Göinge.

Ju närmre tåget kom Göinge, desto mer hörde jag tjålett i var och varannan mening och minns att jag tänkte ”Vad betyder det? Det måste vara ett viktigt ord som används så flitigt” Det är ett ord jag hör sällan nuförtiden vilket måste betyda att livet numera är mindre tjålett här.

Som Göingebo eller företagare är du viktig för Skånes gröna hjärta och bidrar till platsen identitet. Kan du ge något exempel på när du känner att du bidrar till platsen?

– Som företagare i min verksamhet med holistisk skönhet och hälsa möter jag människor i behandling, med kurser och föredrag. Dagligen ser jag glädjen tändas i människors ögon.

Ledstjärnan i mina butiker, både den fysiska och webbutiken, är valet att fullt ut lyfta hållbara hudvårdsprodukter och naturlig friskvård. Inspirationen hämtar jag från egen odling av grönsaker, min trädgård och den vackra naturen här har att ge. Med konsultationer kring hudhälsa, jag ger online, når jag även utanför bygden och har märkt det väckt nyfikenhet för besök till Skånes gröna hjärta.

Jag bidrar även genom ordförandeposten i Göinge näringsliv, där min intention är att bidra aktivt genom engagemang kring näringslivsfrågor tillsammans med företagarna, kommunen, invånare och besökare. Det är grundläggande och viktigt med ett näringsliv som är starkt, för hela bygdens välmående.

Kan du berätta någon platsspecifik historia eller sägen?

– Ingen direkt fast jag hört en del och känslan det ger är magisk. Trollbindande med underfundig humor.

Varför bor du där du bor? Vad tycker du är unikt med just din plats?

– Här finns en närhet till livets alla sidor. Här finns min kärlek, en djupt rotad urgöing, min livsfrände, mitt ankare och viktigaste motpol, min man.

Till vem vill du lämna över stafettpinnen?

– Till en ung kvinna, uppväxt i Glimminge, som hemvänt till den plats hon föddes på. Anny Perssons perspektiv på livet härifrån och framåt ser jag fram emot att få läsa om!

Hej!

Östra Göinge, Skånes gröna hjärta, är en fantastisk plats – och här bor många stolta göingar. På den här sidan lyfter vi dem och lite av det som gör att vi trivs så bra här. Fler berättelser av Göingebor hittar du på ostragoinge.se/goingeborberattar.

skärmavbild 2022 10 12 kl. 08.39.15

Det är kraften i det vi gör tillsammans som får oss att lyfta!

Anna Bertram, Tillväxtstrateg Mailadress: skanesgronahjarta@ostragoinge.se

Nästa berättare: Anny Persson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x