Espresso – Din lokala tidning
gröna lund

Här utses norra Skånes godaste honung

På Grönalunds Gårdsmusteri utanför Hästveda kommer lokala biodlare den 8 oktober att mötas för att göra upp om vem som har traktens godaste honung.

Maria Larsson som driver Grönalunds musteri ser initiativet som ett sätt att lyfta fram lokala honungsproducenter.

– Vi är väldigt många biodlare i området, och det är viktigt att visa upp kvaliteten på våra lokala produkter, säger hon.

skanes godaste honung

Från höst och fram till jul är det högsäsong i gårdsbutikerna. De senaste årtiondena har förutsättningarna för småskaligt jordbruk förändrats, men många kreativa markägare har hittat vägar framåt genom att satsa på produktutveckling och egen försäljning.

Maria Larsson driver Grönalunds Bi och Musteri tillsammans med sin man Christian, och när de den 8 oktober håller öppet hus bjuder de in andra biodlare för att under dagen kora den bästa honungsburken i norra Skåne.

– Det finns liknande tävlingar som organiseras av biodlarförbunden på regional nivå, men där är det ett urval av biodlare som får vara med och tävla. Vi bjuder in alla från trakten att delta och tävlingen kommer att avgöras både genom en jury och baserat på vad som faller provsmakande besökare i smaken, säger hon.

PRISBELÖNT ÄPPELMUST

skarmavbild 2023 10 05 kl. 23.10.22

Grönalund placerar själva ut sina bikupor hos flera olika markägare i området, och smaken på honungen påverkas både av floran i området och säsongens väderlek.

– I sommar har bina haft det tufft, så det blev en väldigt begränsad skörd på sommarhonung. Men tack vare att vi bor i ett varierat och artrikt landskap verkar det ändå som att bina mår ganska bra, menar Maria.

Nu drar även mustsäsongen igång för Grönalund, som på gården erbjuder möjligheten till privatpersoner att producera must av sina äpplen. På gården produceras även egna mustsorter varav en, Rosette, vann en guldmedalj i SM i mathantverk 2020.

– Tävlingen arrangeras av organisationen Eldrimner, och vi hoppas på att komma med i år igen. Vi har anmält oss med drycken Bara Aronia, som är gjord på Aroniabär som vi odlar här. Det är en riktig hälsobomb, fylld av vitaminer, mineraler och nyttiga antioxidanter som sägs stärka vårt immunförsvar.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x