Espresso – Din lokala tidning

Härlig husmanskost

Kokt rimmad oxbringa

MAT. Den rimmade oxbringan är utrotningshotad! I många butiker lyser den med sin frånvaro. Det är synd och skam på denna insaltade köttbit som blir så vackert röd och saftig när man tillagat den rätt – långsamt och varsamt. Förutom som varmrätt smakar köttet i tunna skivor excellent på smörgås. När man ändå kokar oxbringa är det lika bra att koka en rejäl bit. Resten tål utmärkt att frysa. Ett vanligt tillbehör är rotmos, gärna med svensk senap till. Men oxbringan blir även god med pepparrotssås eller senapssås. Servera i så fall kött och sås med kokt potatis.

6-8 portioner:
1,5 kg rimmad oxbringa
2,5 liter vatten
3 morötter
1 gul lök
8 vitpepparkorn

Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt koka upp och skumma. Skruva ner värmen och så att vattnet bara sjuder under lock.
Skala och skiva grönsakerna. Lägg dem i grytan. Koka sakta under lock 1,5- 2 timmar tills köttet är riktigt mört.Ta av grytan från plattan och ställ att svalna ca 20 min.
Om oxbringan ska serveras med sås, gör den medan köttet svalnar. Skär upp köttet och servera det med rotmos eller sås och kokt potatis.

Tips! Ett svalt och ljust öl smakar förträffligt till denna svenska klassiker!

Kallskänkans Ättiksströmming

MAT. Den goda strömmingen kan varieras i det oändliga, klassiska favoriter som nystekta, dubbla strömmingar fyllda med persilja eller dill, strömmingslådor smaksatta med anjovis eller tomat, inkokta strömmingsrulader och gravad strömming. Längre söderut kallas den sill. Utan ättiksströmming är inget smörgåsbord eller julbord komplett! Rätten är också ett utmärkt sätt att ta till vara överbliven stekt strömming.
Karin Chäddström, kallskänkornas kallskänka, var chef för kallskänken på Operakällaren under Tore Wretmans tid. Hennes strömmingsrätter är legendariska.

4 portioner:
600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
vitpeppar
smör till stekning
skivad rödlök, några dillkvistar

Ättikslag:
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1/4 skivad lök
1 slantad morot
5 kryddpepparkorn

Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med köttsidan mot varandra. Vänd strömmingsfiléerna i en blandning av ströbröd, rågmjöl, salt och vitpeppar. Stek strömmingen i smör och lägg den i en låg form.
Blanda allt till lagen, koka upp och låt svalna. Slå lagen över strömmingen, täck formen och ställ den kallt att dra över natten.
Lägg på tunt skivad rödlök och dill. Servera på knäckebröd eller med nykokt potatis.

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x