Espresso – Din lokala tidning
Frisk luft och friska lungor

Hemestern påverkar positivt

MILJÖ. Hemester och svemester, de två orden kommer vara trendord för 2020, det är jag övertygad om. Trots att begreppen fått sitt uppsving som en följd av något negativt, Covid-19, så tycker jag om själva företeelsen av att semestra i min egen hemtrakt, i det land jag bor i.

Privilegium istället för rättighet
Jag säger inte att vi ska sluta åka på semester utomlands. Jag säger bara att vi kanske inte ska se det som vår rättighet utan att vi snarare som ett privilegium. Då kanske vi skulle resa med mer eftertanke vilket skulle leda till färre resor och med andra transportmedel vilket skulle leda till ett bättre klimat.

Lyxa till det lite
Knepet för att få till en bra hemester/svemester är att lyxa till det lite. Vår familj äter ute och vi lägger pengar på upplevelser. I år har vi klättrat höghöjdsbana, ätit hutlöst många Ottos kulglassar, varit på spa, cyklat i bergen både på skrå och nedför och ätit för många pizzor.

Omedelbar effekt på koldioxidutsläpp
Måste verkligen vi här i Sverige bry oss om detta? Vad spelar det för roll vad lilla jag gör? Det är frågor som ofta kommer fram i klimatdebatten när individen vill frånta sig ansvaret och lägga över den på någon annan, oftast beslutsfattare och företag. De uteblivna flygresorna i spåren av Covid-19 är ett bevis på att det visst spelar roll vad individen gör. Det blev en omedelbar effekt på koldioxidutsläpp och luftkvalitet runt om i hela världen. Beslutsfattare, företag och andra länder måste absolut göra sitt, och det nu. Men det betyder inte att individen, du, inte måste göra något. Det är ett privilegium att bo här där många av oss faktiskt kan göra val. Ta vara på det!

Veronika Ekstrand, miljö- och avfallskonsult

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy