Espresso – Din lokala tidning

Hemgården försvinner

Hemgården i Osby
En av Osbys äldsta och mest kända byggnader är på väg att rivas. Orsaken är att tillbyggnaden på baksidan är angripen av mögel och därmed så väljer man att även riva huvudbyggnaden, som för övrigt är helt frisk. Eftersom det finns många i kommunen som har en relation till fastigheten så har det rört upp känslor. Att riva mögelangripna hus är en sak men att riva friska hus som levt i över hundra år, är en annan.

Hemgårdens historia

Hemgården är en av Osbys äldsta skolbyggnader. Den byggdes 1897-98. Småskolan höll till här 1898-1938. De första lärarinnorna var Hilma Nilsson och Eva Bobeck. Efter 1938 användes Hemgården ett par år till lagerlokal och i mitten av 1940-talet som fritidsgård. 1950-67 var det vandrarhem på somrarna och 1952-71 till och från åter skollokal. 1973 blev det gamla skolhuset barndaghem, som utvecklades till förskola.

Fakta från Anders Bystedt
Fotograf: Sven-Olof Sundin,
Studio SOS.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x