Espresso – Din lokala tidning
birthes skrädderi

HEMSYTT FRÅN BIRTHES SKRÄDDERI I SIBBHULT

NÄRINGSLIV. Efter många år i Hässleholm har Birthe Nilsson flyttat sin skrädderiverksamhet till Sibbhult. Och att kalla hennes hantverk för hemsytt är ingen överdrift – den nya syverkstaden har hon inrett i källaren på sin bostad.

Birthe är i full färd med att lägga upp en dambyxa när vi kliver in i skrädderiet.
– Att sätta nya blixtlås och lägga upp kläder är en stor del av arbetet, men jag syr även kläder från grunden, säger hon. Jag fick min första trampesymaskin när jag var tio år och hade en mor som var sömmerska. När hon gick bort tidigt när jag var femton år var det jag som fick laga kläder åt mina syskon. Min första kostym sydde jag åt pappa när han skulle ut och dansa – då var jag sexton år, minns Birthe.

HÄSSLEHOLM TILL SIBBHULT

2012 startade hon upp Birthes skrädderi i Hässleholm. Bostaden har hon dock haft i Sibbhult sedan en tid tillbaka, och beslutet att flytta hem syverkstaden tog hon för att hon inte längre ville lägga så mycket tid på pendlingen.
– I december stängde jag på Vattugatan i Hässleholm, och 10 januari öppnade jag i Sibbhult. Men man kan fortfarande lämna in kläder som man vill ha lagade hos Eeks massage och fotvård – min gamla butiksgranne på Vattugatan 17 som är mitt ombud i Hässleholm.

FRÅN HÄSTAR TILL VÄSTAR

Utöver syverksamheten har Birthe även ett sortiment med sybehör i sitt skrädderi. Syuppdragen varierar från stort till smått, på dagens att göra-lista finns bland annat lagningen av ett hovskydd i kraftigt tyg till en häst.
– En gång sydde jag jeans åt en kille som var 2,25 meter lång, och jag har flera återkommande kunder med olika handikapp som behöver specialsydda kläder. En MC-kille från Göteborg som var på besök i Skåne hittade skrädderiet på nätet och körde inom och fick sytt på märken på sin väst. Att driva eget som skräddare leder ofta till långvariga och personliga relationer med kunder.
– Jag kan hitta ett tyg som jag tycker skulle passa någon av mina kunder på en second hand och föreslå att jag ska sy något plagg – det är väldigt kul med alla människor man lär känna genom jobbet. Med ny adress på ny ort välkomnar Birthe nya kunder till skrädderiet.
Det går även direktbuss från Hässleholm till Sibbhult, påminner Birthe sina gamla kunder.
– På bussen delade jag ut mina visitkort när jag hade öppnat upp i Hässleholm – och även till människor jag mötte på gatan som höll ihop jackan för att blixtlåset var trasigt. Det gäller att vara lite framåt, skrattar Birthe.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x