Lars-Åke och Helen tar med elever till medeltiden
Landskapet runtomkring oss bär på nycklarna till en spännande berättelse om dem som levt här före oss. Samarbetet mellan Regionmuseets pedagoger och lokala krafter i kommunerna har också en historia. Vi träffade Helen Lilja, pedagog och arkeolog, och Lars-Åke Ljungdal, eldsjäl inom hembygdsrörelsen vid Skeingeborg. Hit kommer de tillbaka när snön har smält för att låta fjärdeklassare uppleva medeltiden på hemmaplan – ett av flera projekt som är planerade under året.
Ett centimetertjockt lager av snö har lagt sig på Skeingesjön när vi knuffar i båten. Det frasar när fören skär genom issörjan som har bildats på ytan – annars är det stilla och alldeles tyst. Sjön är en del av Helge å-systemet, och vintertid höjs vattnet så att stigarna ut till den gamla borgruinen från tidig medeltid svämmas över. Men i juni kan man cykla hela vägen från Osby, och då tar Lars-Åke och Helen med sig fjärdeklassare från Hasslarödsskolan för en heldag i medeltiden.
– I år blir fjärde året som vi genomför cykelutfärden, berättar Lars-Åke Ljungdahl, som varje år guidar eleverna längs första stoppet på den milslånga turen.

– Vid ån längs Gullarp finns en järnframställningsplats, där man fortfarande hittar stora slagghögar. Eleverna brukar få i uppgift att leta upp slaggklumpar på platsen. Järnet utvanns vintertid ur sjön. Det plockades upp genom fåror i isen sedan det oxiderat i vattnet. De som bodde här hade kunskaperna att framställa järntackor som packades i tunnor och fraktades i båtar ända ner till Åhus. Järnet användes som betalningsmedel när folket i byarna skulle betala sin skatt. Det var nog ganska kämpigt att ro hem när de skulle ta sig uppströms längs Helge å!
FLERÅRIGT SAMARBETE
Vi tar oss iland på Borgön, där den åttakantiga muren från 1100-talet fortfarande står kvar. I mitten av 1900-talet påbörjades en upprustning av det historiska monumentet och idag är det en härlig besöksplats – både för det historiska värdet och för de vackra omgivningarna med öppna ytor längs sjön och färdigställda grillplatser.
– I det pedagogiska arbetet på Regionmuseet arbetar vi både i våra lokaler i Kristianstad och med uppsökande verksamhet. När jag började med detta för många år sedan tänkte jag att det skulle bli stort gehör från skolorna. Jag har märkt att det ofta krävs engagemang från enskilda lärare och samarbetet mellan oss, Hasslarödsskolan och Osby hembygdsförening har blivit ett bra exempel, säger Helen Lilja.
– Historieundervisningen i skolan är i stort sett samma var du än bor i landet. Genom att använda sig av det som finns i närområdet tror jag att man kan väcka både intresset och förståelsen hos eleverna som följer med oss ut. Medeltiden var inget som hände någon annanstans – det hände här.
”MER ÄN BARA HISTORIA”
Cykelutfärden till Skeingeborg är ett av flera pedagogiska projekt som genomförs av Regionmuseet och lokala samarbetspartners under våren och sommaren. Redan i mars kommer Helen med kollegor att möta sjätteklassare med olika uppgifter och nya kunskaper på Hovdala Slott.
– Vi försöker att jobba med mer än bara historia. I landskapet finns många nycklar till att få ett sammanhang kring det vi har omkring oss. Från bakgrunden till olika ortsnamn, till de olika träslagen och vad de har använts till av de människor som bott här, säger Helen.
– Här kring Skeingeborg finns ett spännande persongalleri, även om bristen på samtida källor gör att det är svårt att veta borgens verkliga historia. Från ärkebiskop Absalon till Peder Oxe, som sägs ha tvingat böndernas fruar att amma hans hundar. Enligt legenden blev han till slut bortförd av Djävulen, och eleverna får träffa en klok gumma på vägen hit som hjälper dem att tillverka en amulett som ska skydda dem mot Oxe. Bland annat av stål och hår.
FRÅN STÅNDSSAMHÄLLE TILL BARNARBETE
Eleverna som följer med till Skeingeborg får även känna av det medeltida samhällets strikta klassindelning, genom att de får ta på sig kläder som delar upp dem i de olika stånden, präster, adel, borgare och bönder.
– Jag tror att många tar med sig den upplevelsen från dagen här, och hoppas även att de tar med sig platsen som ett bra minne, och återkommer hit med sina föräldrar, säger Helen.
– Vid järnframställningsplatsen berättar vi även om barnens roll i arbetet. Att bryta järnmalm var ett tungt jobb, och helt klart ett barnarbete, där man vid unga år fick vara med och sortera ut järnmalmen som togs upp ur sjön, säger Lars-Åke.

– Vi har haft flera samarbeten med olika hembygdsföreningar, och bland annat genomfört aktiviteter i Hembygdsparken i Broby. Vi har varit i Knislinge och tittat på gravfält och i maj har vi ett projekt med femteklassare i Kälsved. Jag tycker att det är väldigt viktigt att ta vara på både på både platserna, kunskaperna och engagemanget som förvaltas inom hembygdsrörelsen, och dessutom sprida kännedomen om det viktiga arbete som föreningarna gör, säger Helen. Om man bara vet vad man letar efter så finns det spännande platser nära alla skolor, överallt. Vi på Regionmuseet tar gärna emot förslag och förfrågningar om nya samarbeten, både från rektorer i området och från enskilda lärare som vill veta mer om vad vi skulle kunna göra tillsammans. Ofta är det hos dem som det stora engagemanget finns, säger Helen.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE
Helen Lilja, Pedagog Regionmuseet Skåne

FLERA PROJEKT UNDER VÅREN
HOVDALA SLOTT. Från den 17 mars och sex veckor framåt är två av regionmuseets pedagoger på Hovdala med elever i årskurs 6 från Hässleholms kommun. De kommer bland annat att göra en fiktiv medierapportering från dagarna efter anfallet av Hovdala slott år 1678.
KÄLSVED. Den 27 och 28 maj är två pedagoger från museet i Källsved med tre åk 5-klasser från Hasslarödsskolan i Osby. Tillsammans med Osby hembygdsförening kommer de att få lära sig om föremål kopplade till olika sysslor och besöka Sigrids boningshus. Huset tillhör Örkeneds församling och är annars stängt för allmänheten.
SKEINGEBORG. 3-5 juni är tre åk 4-klasser från Hasslarödsskolan på cykelutfärd i medeltiden. Regionmuseet arrangerar detta tillsammans med Osby hembygdsförening. Eleverna kommer att få lära sig om järn, folktro och magi och besöker bland annat Skeingeborg.