Espresso – Din lokala tidning
svarta bergen

Hitta till Svarta Bergen i Hägghult – en av Göinges bästa sidor

De svarta bergen i norra Skåne är en del av Göinges bästa sida. Området utgör en unik och fascinerande naturattraktion som lockar besökare med sin dramatiska skönhet och geologiska intressanta formationer. För att upptäcka Svarta Bergen och Hägghult så tar du dig till norra Skåne. Strax utanför Lönsboda ligger Hägghult där man än idag bryter den svarta diabasen – världens mest eftertraktade diabas.

Hitta till Svarta bergen i Osby kommun.

Att hitta till de svarta bergen är relativt enkelt för den som är intresserad av att utforska denna unika destination. Belägna i norra Skåne, nära byn Hägghult, nås området enklast med bil. Från större städer som Helsingborg eller Kristianstad tar det cirka en timme med bil. Kommer du från norr eller söder så når ni Osby med tåg. Därifrån är det ca 2 mil till Svarta Bergen. Följ skyltarna mot Hägghult och de svarta bergen, och du kommer att introduceras till en exceptionell naturskatt.

En eftertraktad diabas

Varför ska man då bege sig till de svarta bergen i Göinge norra Skåne? Förutom den spektakulära utsikten över de mörka bergen, som skapar en kontrastrik och imponerande syn i landskapet, erbjuder platsen också en möjlighet att utforska Hägghult diabas. Diabas är en hård, mörk vulkanisk bergart som bildats genom snabb kylning av magma. Det är denna unika bergart som ger de svarta bergen deras karakteristiska färg och textur.

Hägghult diabasbrytning under nästan 100 år

Besökare får inte bara chansen att njuta av den magnifika utsikten över de svarta bergen utan kan också lära sig om den geologiska historien bakom området. Hägghult diabas har blivit ett utmärkt exempel på hur naturen formar och skapar unika landskap över tid. Läs mer om destinationen Svarta Bergen här.

Svarta bergen för dig som söker ett äventyr

Denna unika plats lockar inte bara naturälskare och geologientusiaster, utan ger också besökare en möjlighet att njuta av vandring, fridfullheten och stillheten i den omgivande naturen. Vandringsspår och promenadstigar runt Hjärtasjön erbjuder möjligheter till avkoppling och rekreation, vilket gör de svarta bergen till en attraktion som passar både för den äventyrslystne och den som söker lugn och ro.

Hägghult – svarta bergen med arbetslivs museum och fika

Sammanfattningsvis är de svarta bergen i norra Skåne och Hägghult diabas en fantastisk destination för dem som uppskattar naturens skönhet och geologiska under. Med enkel tillgänglighet och mångsidiga möjligheter till utforskning är detta område en pärla som inte bör missas för den som vill uppleva en unik del av Sveriges geologiska och naturliga arv. Här kan du även besöka ett arbetslivsmuseum och njuta av naturen tillsammans med en lunch eller fika.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x