Espresso – Din lokala tidning

Hjärtat slår för husmanskost – 30 år med Fredrik i köket

Fredrik Malmberg var tidigt involverad i matsammanhang. Som 14-åring började han hjälpa till i en affär och fick göra en hel del kallskänkematlagning.

Min farmor lagade också mycket och god mat och jag snappade upp de äldre värderingarna kring matlagning genom henne, berättar Fredrik.

Att satsa på en framtid med mat i fokus var dock inte självklart för Fredrik. Istället var det en viss villrådighet som gjorde att han sökte in till livsmedelsteknisk linje där det var två dagar teori och tre dagars matlagning per vecka. Jag ville tjäna pengar och tänkte att det skulle vara en snabb och enkel väg till sommarjobb, vilket det också var. Jag jobbade både inom restaurang och hemtjänst på somrarna. Men framförallt så var det under utbildningen som mitt matintresse vaknade ordentligt, beskriver han.

Skaffade ett kontaktnät
Efter skolans avslut 1990 följde några intensiva år där Fredrik arbetade på olika ställen för att få så mycket erfarenhet som möjligt. Första fasta anställningen var på Yngsjö Havsbad, ett välrenommerat ställe då.Jag fick starta från grunden, jobba mig uppåt och bevisa vad jag kunde. Ungefär som ett lärlingssystem. En jättebra erfarenhet, berättar Fredrik som efter ett halvår var redo att söka sig vidare. Det blev många olika restauranger runt om i Sverige, bl.a. på Västkusten och i Stockholm och han bytte ofta arbetsplats i ca sex års tid.

I den här branschen är det viktigt att lära sig samarbeta med olika personer och att skaffa sig ett stort kontaktnät är viktigare än ett CV. Det har också gjort att jag aldrig själv behövt söka ett arbete. Det har snarare varit svårt att säga nej, konstaterar Fredrik.
Så småningom kände sig Fredrik redo att starta eget och bildade företaget Malmbergs Gastro. Tillsammans med sambon Sylvia Devnell drev han golfrestaurangen i Knislinge i tre säsonger vilket de kompletterade med vinterarbete på Gran Canaria.
Verksamheten har sen gått via sex års drift av konferensanläggningen i Breanäs för att så småningom växa fram till den form den har idag, vilket innebär driften av Tarketts lunchrestaurang, restaurang Tranan och Broby Gästis. Ovanpå det också en omfattande cateringverksamhet.

Resor och mat inspirerar
Att hålla sig uppdaterad inom matlagning och hänga med i utvecklingen är viktigt och ger sig lite genom hans stora matintresse, menar Fredrik. Både Sylvia och jag gillar att äta ute och prova nya restauranger och rätter. Vi åker regelbundet ner till Malmö/Köpenhamn för att äta och inspireras. Det är en bra region för mat och restauranger. Utbudet är stort och kvaliteten hög – det ska vi vara stolta över!
Det blir ibland weekendresor till europeiska städer.

Vi och våra barn gillar att resa och det blir ofta kortare resor eftersom det är svårt att vara borta länge som företagare. Men alla restaurangbesök och olika länders mat ger inspiration, både hemma och i arbetet. Vi diskuterar alltid hemma vad som ska ätas och engagemanget brukar vara stort i hela familjen då, skrattar Fredrik.
Det finns en stolthet även över göingebygdens fina utbud av råvaror,.

Absolut. Här finns skogsproducerade bär och svamp, lokala råvaror och kryddor, gärna ekologiskt och/eller kravmärkt, som vi använder i så stor utsträckning som möjligt eftersom kvalitet och smak är överlägset mycket bättre. Det finns många producenter i närområdet med fantastiskt fina råvaror.

Hjärtat slår för husmanskost
Husmanskosten är det Fredrik vurmar mest för även om det visst kan vara kul med à la carte också.I längden är husmanskosten roligast och mest hållbart att laga, tycker jag. Till exempel så lagar vi aldrig samma rätt två dagar i rad på våra restauranger, en mycket roligare utmaning än att stå och laga från samma meny varje dag. Vi har ett stort åldersspann på gästerna också, vilket gör att det är lite extra utmanande att få till något som passar alla. De som är unga idag ser annorlunda på vad som är husmanskost än vad man gjorde förr.
Har du någon egen favoriträtt?

Nej faktiskt inte. Jag har alltid varit redo att testa allt som ställs framför mig och gillar det mesta. Det är något jag vill förmedla till mina gäster och andra också – att våga prova. Gillar du det inte så har du i alla fall testat. Jag märker att många har fördomar mot mat och kryddor och tycker det är lite synd. Man blir ju faktiskt positivt överraskad ibland när man vågar.

Fortfarande lika roligt
Gästerna står dock i centrum och den egna upplevelsen är viktig, till exempel när det gäller att välja dryck till maten, poängterar Fredrik. Vi är väldigt olika allihop och ingen har fel när det gäller vad de vill dricka, oavsett mat. Men det är kul om någon frågar och vill prova när det finns kunskap om en dryck som faktiskt kan förhöja smakerna i maten.
Det har blivit mycket mat och många år av matlagning men ingen tendens till att tröttna. Nästan tvärtom.

Detta är definitivt ett arbete som jag vill fortsätta att utvecklas i. Det finns nog inte så många andra yrken där man får feedback så fort heller. Jag har 400 personer som tycker något varje dag. Men efter 30 år i kök och 25 år som egen så är det precis lika roligt fortfarande, konstaterar Fredrik.

Text och foto:
jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy