Espresso – Din lokala tidning

Högsma Bygdegård i förening med bad

Högsma ligger ca 3 km norr om Sibbhult och Gummarpsbadet ytterligare ett par km bort mot Vesslarp. Trots att Högsma Bygdeförening drivit och skött Bygdegården och badet sedan mitten av 90-talet, så är det många i bygden som inte känner till detta.

I föreningens stadgar står bland annat: ”Föreningen skall främja den sociala gemenskapen samt verka för bygdens kulturella utveckling och har till uppgift att driva: – En allmän samlingslokal, erbjuda mötesplatser och värna mötesfriheten. – Vandrarhem – Gummarpsbadet vid Rolstorpssjön.”
Det kan konstateras att föreningen verkligen levt upp till detta när man idag ser hur mycket arbete som lagts ner på Bygdegården. Den är idag ett toppmodernt vandrar-/semesterhem med 20 bäddar fördelade på sex rum. Utrustning som gör anläggningen väl lämpad för fester och konferenser finns också installerad. Där finns två olika ”festlokaler”. En för 40 personer och en för 20.

Anläggningen är frekvent uthyrd, speciellt under sommarmånaderna, och de senaste åren har det rört sig om ca 2000 övernattningar per år. Många av gästerna kommer från Tyskland och Danmark. Eftersom det är ett vandrarhem så går det att hyra enskilda rum, men de flesta kommer i grupp och hyr då hela byggnaden.
Varje vår arrangerar föreningen smådjursmarknad vid Bygdegården och då brukar det bli lite av en invasion av knallar och besökare. I år blir det marknad den 18 maj.

Bara ett par km från Bygdegården ligger Gummarpsbadet vid Rolstorpssjön. Man kan nog utan överdrift säga att det är kommunens mest natursköna badplats med anor från sent 1940-tal. Även här har föreningen lagt ner mycket arbete med att hålla badet i bra skick och tillgänglighetsanpassat. 2003 byggdes en vedeldad bastu vid sjökanten och den kan man hyra året om. Vid behov sågas isen upp, så det blir möjligt att ta ett dopp i alla väder.

Är man sugen på att vandra så går Breanäsleden förbi Högsma och på den kan man ta sig till bl. a. Sporrakullagården och Breanäs.
Ett par km norr om Högsma finns det nerlagda stenbrottet i Björkeröd. Väl värt ett besök. Här finns mycket lämningar efter 85 års diabasbrytning.

Styrelsen är en trogen skara som lägger ner många ideella timmar och de flesta har verkat i föreningen under många år och flera har nu passerat pensionsåldern. För att säkerställa fortsatt verksamhet, så krävs det naturligtvis att det kommer nya krafter underifrån i åldrarna. Glädjande nog så har några yngre familjer flyttat in till byn. Förhoppningsvis kanske någon, gammal eller ung, är villig att lägga en eller annan timme i månaden på föreningsarbete. Då är det bara att höra av sig till någon i styrelsen. Se föreningens hemsida www.hogsma.nu

Text och foto: Sven-Erik Nilsson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy