INGREDIENSER
PASTA:
- 300 g durumvetemjöl
- 7 äggulor
- 2 hela ägg
- En nypa salt
- 1 matsked olivolja
FYLLNING:
- 400 g hummerkött (kokt). Kan även ersättas med andra skaldjur.
- 100 g ricotta
- Zest från en lime
- 75 ml fett från din bisque (Skummas av bisquen när den svalnat)
- Salt och peppar
BISQUE:
- 200 g skal från hummer/räkor/kräftor
- Solrosolja
- 1 shallottenlök
- ½ fänkål
- 4 vitlöksklyftor
- 2 kvistar timjan
- 5 pepparkorn
- 30 g smör
- 50 ml konjak *
- 1 kg is
- 2 kvistar basilika
- 100 ml vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda mjöl, salt och olivolja i en skål och gör ett hål i mitten. Tillför ägg och äggulor och börja blanda – först med en gaffel och sedan med händerna. Blanda väl, utan att knåda. ”Tryck ihop” degen tills den känns som en helhet. Slå in i plastfolie, eller förslutningsbar plastpåse. låt den vila.
FYLLNING:
Hacka hummerköttet eller finfördela det med fingrarna – var noga med att få bort alla hårda bitar. Lägg i en skål. Häll i lime-zest, ricottaosten och bisque-fettet. Blanda ordentligt, salta och peppra.
BISQUE:
Häll olja i en kastrull på medelhög värme. Hacka schallottenlök, fänkål och vitlökskyftor grovt och fräs i oljan under omrörning tills de är mjuka. Lägg åt sidan i en skål. I samma kastrull, häll i skalen och stek dem tills de blir röda. Addera grönsakerna igen, tillsammans med smör, timjan och pepparkorn. rör om i ca 5 minuter. Häll i konjaken och flambera med försiktighet tills alkoholen har förångats. Häll i isen och rör om väl. Låt grytan stå på medelvärme tills den börjar koka – lämna den på plattan i ytterligare 20 minuter och stäng sedan av värmen. Tillsätt basilika och låt allt svalna. Sila ordenligt. Häll sedan vätskan i en ny kastrull – undvik att hälla över bottensatsen. Reducera vätskan i 20 minuter genom att låta den koka på medelhög värme tills smaken är stark. Häll i vispgrädden.
FORMA RAVIOLIN
SERVERING
Recept i samarbete med Fabrik
Passar perfekt som förrätt till en lite lyxigare middag.