Espresso – Din lokala tidning
Zara

Hur ofta lyssnar du på din kropp?

Låter du den få arbeta på en löptur eller explodera i intensiva intervaller. Sträcker du dina muskler och känner in var du har dina ytterlägen, ditt rörelseomfång? Vet du vad din kropp kan klara av när den utsätts för påfrestningar? Känner du marken under fötterna när du går? Har du kontakt med din sexualitet, din kvinnlighet, din manlighet? Vet du vad som får din kropp att känna njutning? Rör du vid dig själv? Om inte du vet vad du vill ha, hur skall någon annan veta?

Lyssnar du när kroppen säger stopp… när den behöver vila och återhämtning, när den varnar dig för att du pressar dig för mycket? Lägger du märke till hur du andas? Ser du att andetaget talar om för dig vad du behöver just nu? Andas du i magen eller högt upp i bröstkorgen?

Tillåter du tårar att komma? Ger du utlopp åt ilska och frustration? Hoppar du av glädje? Lägger du märke till var i kroppen känslorna finns, var de rör sig? Känner du oro som en molande känsla i magen eller som ett tryck över bröstet? Är förälskelse en känsla som får det att fladdra i bröstet eller känner du mer att det rycker i mungiporna?

Sätter du upp murar som skyddar dig mot att känna och uppleva alla dina känslor? Lyssnar du på kroppen när den talar om för dig att du kan lita på en människa? Känner du energin när du möter någon du dras till eller någon du vill undvika? Låter du kroppen vara delaktig vid beslut? Lyssnar du in vart intuitionen eller magkänslan vill leda dig? Tar du en extra stund, sluter dina ögon och lyssnar inåt varje dag?

Din kropp har ett alldeles eget språk och den har så mycket att berätta. Ju bättre du känner din kropps signaler, dess muskler och språk desto mer kan du ta hjälp av den. Den ger dig information om vad du behöver för att leva ditt bästa liv. De flesta av oss har växt upp i tron om att våra tankar står för all information vi behöver.

Kroppen är bara ett skal som vi färdas genom livet i. Jag tror fullt och fast att det allra mesta i livet kan vi inte lösa med vår intelligens eller genom att göra plus- och minuslistor inför våra vägval. Jag tror på att vi via kroppen kan känna vad som är rätt för oss. Ju mer vi ignorerar kroppens signaler, desto mer känslor lagras i kroppen, som spänningar och kroppsliga problem. Det finns olika sätt att hitta sin kropp.

Du kan yoga, träna, springa, meditera, promenera, känna på dig själv… ta reda på vad just du tycker om. Det viktiga är att anledningen till din träning eller dina val inte skall vara att forma kroppen så den passar in i vad du tror är samhällets förväntningar. Skapa hellre en relation med din kropp.

Var nyfiken på vad den behöver, vad den mår bra av. Lyssnar du verkligen på alla din kropps olika signaler så är jag säker på att den kommer ge dig allt du behöver tillbaka. I form av information, intuition, känslor och förnimmelser.

Älska din kropp och ta hand om den så tar den hand om dig!
Zara Tall

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy