Espresso – Din lokala tidning
spartips

Hur ska du placera? Tre frågor att ta ställning till

PONTUS ISAKSSON PLACERINGSRÅDGIVARE

EKONOM Oavsett hur stort sparande du har och hur mycket pengar du har på banken är det samma frågor du måste ta ställning till när du väljer hur du ska spara och investera. Våra bankrådgivare utgår från tre frågor som du kan ha med dig i mötet med din bank eller när du själv sitter och funderar över ditt sparande.

TID:

Tid är pengar, det har du säkert hört. Och det stämmer när det gäller de flesta investeringar. Ser vi tillbaka historiskt ökar alla investeringar i värde, mer eller mindre. Men med tid menar vi ofta när du kommer behöva använda dina pengar. Är det sparande för pension? Eller sparande till barnbarnen? Normalt sett brukar vi ge rådet att du på lång sikt kan ta en större risk med dina placeringar, men när du närmar dig datumet då du kanske ska gå i pension bör du minska risken och på så vis få en säkrare placering.

RISK:

Det andra du bör fundera över är just risken och precis som vi berättade tidigare kan tiden avgöra vilken risk du tar i ditt sparande. Andra saker som spelar roll är din kunskap om sparande men även din ekonomiska situation. Ofta har du möjlighet att ta större risker, om du har ett större kapital. Högre risk ger ofta möjlighet till större avkastning, men självklart även faran att du ser dina pengar minska i värde. Du bör aldrig ta en större risk än din ekonomi klarar av, så prata med en bankrådgivare för att få tips på lämplig risk för dig.

SPARFORM:

Hur du väljer att investera dina pengar är i stort beroende på de två föregående delarna: tid och risk. När du bestämt dig hur du vill investera, kan en bankrådgivare ge dig tips på vilken typ av sparande du ska välja. Det finns många sätt att spara på. ISK, aktier, sparkonto och fasträntekonto är några populära sparformer. I och med att räntorna nu gått upp, kan ett fasträntekonto vara en trygg och säker placering för dig som inte vill ta någon risk alls, medan ISK och aktier är lämpliga för dig som vill ta en liten eller större risk.

Det viktiga är egentligen inte hur du väljer att spara, det viktiga är att du faktiskt kommer i gång med ditt sparande. Det bygger upp en trygghet för dig och din ekonomi, på samma vis som en hemförsäkring ger trygghet åt dig och ditt boende.

Ta kontakta med en bankrådgivare så får du hjälp med din ekonomi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x