Espresso – Din lokala tidning

Hur ska vi dela boet efter skilsmässan?

JURIDIK. Ni har skilt er och det är dags att dela upp boet. Hur ska ni göra? Är ni överens är ni i princip fria att själva fördela boet som ni vill. Men det är vanligt att i denna situation ta hjälp av en jurist eller ibland även en bodelningsförrättare.

Som utgångspunkt har vardera make rätt att få hälften av boets värde. Något förenklat går det till så här:
Varje make gör en lista över alla sina tillgångar. Dessa ska värderas i pengar. Det kan vara alltifrån möbler och fordon till hus, företag eller privata pensionsförsäkringar.
Äger ni tillgångar tillsammans ska var och en räkna in värdet av sin andel i sin lista över tillgångar. Det slutliga värdet av en makes egendom är den makens totala giftorättsgods.

Ibland finns personlig egendom som är skyddad från bodelning. Har ni skrivit ett äktenskapsförord där ni kommit överens om att viss egendom är ena makens enskilda egendom? Eller har någon av er fått en gåva eller ärvt tillgångar med ett villkor att detta ska vara ena makens enskilda egendom? Sådan enskild egendom räknas inte in i giftorättsgodset.

Om en av er har skulder ska dessa räknas av från den makens tillgångar. Om maken inte har täckning för sin skuld blir den makens bidrag till bodelningen 0 kr.
Värdet av det som finns kvar räknas ihop i en gemensam pott. Vardera maken ska sedan få ägodelar som värdemässigt motsvarar hälften av den gemensamma potten.

Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.

Elias Palm, advokat på Amber Advokater
elias.palm@amberadvokater.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x