Espresso – Din lokala tidning
drink

Hur skiljer man mellan grogg och drink?

Jo groggen har bara två ingredienser förutom eventuell is: en spritdryck och ett groggvirke, dvs den dryck du spär ut spriten med. Gin och tonic, rom och coca cola, vodka och apelsinjuice är kända exempel på groggar. I en drink kan flera spritdrycker blandas med flera olika mer eller mindre alkoholhaltiga drycker. Jag ska nedan berätta om några klassiska drinkar men först: när passar det med en drink?

Ja, när passar det inte med en drink? När man ska köra bil, passa barn och ut på sjön är väl de enda hinder jag kan se just nu, men sannolikt finns det flera. Men för övrigt är det alltid trevligt med en drink. Som början på en bjudning är den perfekt: den innehåller en lagom stor mängd alkohol, den ser trevlig ut, får en att slappna av och smakar bra. Effekten blir dessutom ofta att alla andra runt om en ser trevliga ut, är lite avslappnade och lättare att prata med och kanske till och med ser ut att kunna smaka bra! Med en god drink som sällskap är man aldrig ensam. Sommaren nalkas och i väntan på att grillningen ska bli klar är en läskande drink en god följeslagare liksom när feststämningen börjar ebba ut och behöver en nytändning.

Låt mig börja med Gröna Hissen, det var nämligen så det började för mig i maj 1967 på studentfesten på Stora Hotellet i Älmhult. Den kostade 9 kronor och 25 öre serverad vid bordet, men galant som man var i studentkostym och vit mössa betalade man med en tiokronorssedel och sa ”det är jämnt”. Drinken har fått sitt namn av filmen Gröna hissen från 1944 med Kar de Mumma som manusförfattare och Sickan Karlsson i huvudrollen, en gedigen svensk drink således. Skaka 2/3 gin med 1/3 grön curacao med lite is, slå upp i ett stort glas, lägg gärna i fler isbitar och fyll upp med Pommac. Mer svenskt och nostalgiskt kan det inte bli. Tack och lov finns det åter Grön Curacao att köpa/beställa på Systemet.

Den mest klassiska gindrinken av alla torde vara Dry Martini. Även den har en intressant historia och tillkom för mer än hundra år sedan. En av de första som drack denna drink, nyss komponerad av barmästaren Martini di Arma di Taggia på Hotel Nickerbocker i New York, var enligt sägen John D Rockefeller. Denne fann den just skapade drinken utsökt och föreslog att den skulle kallas Martini efter skaparen. Martini själv ville emellertid lägga till ordet Dry (=torr). Därav Dry Martini. Den består i originaltappning av lika delar gin och torr vermouth, en liten skvätt Orange bitter, en bit citronskal och en oliv på en pinne. Det lär finnas en variant som en hyllning till Marilyn Monroe: gin med några stänk av parfymen Chanel No 5. Den skulle jag inte vilja prova!

Utrymmet är slut, men jag vill gärna få med en vacker och välsmakande drink som passar lika bra sommar som vinter, Tequila Sunrise. Rör 3/10 tequila (kan vara av billigare sort) med 6/10 apelsinjuice med is i ett grogglas. Häll försiktigt i 1/10 Grenadin (röd saft av granatäpple) över baksidan av en sked så detta röda hamnar överst, det är solen som går upp! Grenadin köper du i livsmedelsaffären, inte på Systemet.

Jag hade gärna velat lyfta fram fler klassiska drinkar, kanske återkommer jag på temat. Lev väl, njut av tillvaron – men alltid med måtta!

HA EN SKÖN SOMMAR HÄLSAR BENGT ARNE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x