MAT&DRYCK. Nyligen firades för första gången husmanskostens dag. Målet med husmanskostens dag är att få fler att laga och erbjuda den klassiska svenska maten – både i hemmaköken, på restauranger och i storkök.
Detta är dagen då svenska krogar, storkök, dagligvaruhandeln och hem ska fokusera på den klassiska svenska maten. Bakom står bland annat White Guide, Gastronomiska Akademin, Måltidsakademin och ett antal tongivande kockar.
Husmanskostens vänner har lyft både dagen och syftet med att fokusera på klassisk svensk mat.

– Ja och jättekul att även Östra Göinge kommun uppmärksammade dagen genom att servera alla skolbarn husmanskost, berättar Bo Martinsson från Husmanskostens vänner, som firade och bjöd in till äkta äggakaka på Broby Gästis.
ATT ÄTA ANGÅR ALLA!
Samtalet runt ett matbord är både viktigt och välbehövligt.
– Ja att landa i en matkultur som vi är uppvuxna med skapar härliga och trygga känslor, menar Bo. Nu hoppas vi att denna temadag ska bli självgående av egen kraft. Samt att det ger husmanskosten ännu mer fokus.
TEXT: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE
HALLÅ DÄR…

… Johan Book, ny krögare på Broby Gästis från den 1 april. Hur ser framtiden ut på gästgiveriet med dig som ny gästgivare?
– Den här tanken har funnits med oss på gästgiveriet under över ett års tid, och den innebär ingen stor kursändring. Jag har jobbat som köksmästare i snart åtta år, och det känns som ett naturligt steg att ta över efter Fredrik och Sylvia. Vi kommer att fortsätta servera luncher och satsa på olika evenemang. En nyhet är att vi jobbar för att få en uteservering på plats till sommaren, lagom till att den stora renoveringen av parken här intill blir klar.
Du är hemmastadd i köket på Gästis – var har du jobbat utöver det?
– Både innan och under tiden här i Broby har jag säsongsarbetat på båtar. Jag har lagat mat på lyxyachter, både i Medelhavet, Karibien och längs Norges kust- och fjordland. Det har varit väldigt kul och givande, och även om en del av mig kommer att sakna det så känns det som ett naturligt steg att satsa på ett eget ställe med alla de möjligheter som Broby Gästis erbjuder. De som är vana att besöka oss kommer helt klart att känna igen sig framöver, men självklart hoppas jag att jag kan tillföra lite nya idéer till verksamheten. Det blir en spännande vår och sommar!
FAKTA:
HUSMANSKOSTENS DAG

Husmanskostens dag arrangeras första gången den 26 februari 2025. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt LRF, Arla, Måltidsakademin, Menigo, Sabis och Nordrest med flera. Du kan läsa mer om husmanskostens dag och dess initiativtagare på www.husmanskostensdag.se
11 april…
…kl 18.30 Anordnar Husmanskostens Vänner sitt nästa evenemang – ITALIENSK AFTON – i samarbete med, och på Broby gästis. Fyra rätters italiensk meny med guidning av krögarna. Italiensk sång- och musikunderhållning av Filip Barna. Pris 495 kr per person. Dryck betalas separat till Gästis på plats. Anmälan via swishbetalning till 123 352 46 34 Ange ”Italiensk afton & namn”. Bokning senast fredagen den 28 mars. Först till kvarn gäller. Vid frågor tel. 070 524 76 46 eller mejl janisak1@hotmail.com.