Espresso – Din lokala tidning
husmanskost,husmanskostens historia,husmanskostens vänner

Husmanskostens historia, skriven av Karl-Börje Augustinsson

MAT. Ordet husmanskost kommer från den kost som de fick som arbetade i hushållet d.v.s de som fick delar av sin lön i kost och logi. Kosten skulle vara vällagad, riklig och regelbunden.

Mat som vi idag betraktar som lyxmat som t.ex. lax var på 1600-talet att betrakta som simpel mat som inte fick serveras mer än ett visst antal gånger per vecka.

Maten på 1600-talet bestod av kött från vilt, fläskkött, fågel och fisk. Till detta åts bröd, rovor och betor.

Grönsaker och frukt odlades och konserverades för vintern. Likaså bär från skogen. Välling, gröt och soppor var vanlig kost i merparten av hushållen.

Från 1600-talet började det sippra in influenser från andra länders matkulturer bl.a. från Frankrike. Karl X11 t.ex. tog med sig våra kåldolmar från Turkiet i början av 1700-talet.

På 1700-talet inträffade 3 saker som skulle påverka vår husmanskost mot vad den är idag.

Den första händelsen inträffade 1724 när Jonas Ahlströmer satte sitt första potatisland. Sedan dess har potatisen utvecklats till att bli en av de viktigaste komponenterna i dagens husmanskost.

Den andra händelsen inträffade år 1780 i England när det första patentet på en vedspis godkändes. 1831 togs det första patentet på slutna spisar i Sverige. Under 1800-talet utvecklades spisen och det togs många nya patent av flera olika tillverkare. Den fick bl.a. sitt nuvarande utseende med 4 plattor. Husquarna, Bolinders och Näfvekvarn var i slutet av 1800-talet de största tillverkarna i Sverige.

Runt 1940-talet kom vedspisar med keramisk fram och baksida. Utseendet var dock detsamma. Josef Davidssons är idag stolta över att fortfarande kunna erbjuda ”Smålandsspisen 1986” efter en modell från 1896.

Runt år 1900 kom så gasspisen. Den blev aldrig riktigt populär bland gemene man. Däremot är den populär inom restarangnäringen. Idag är det ca. 100.000 hushåll som har gasspis. Främst i Göteborg, Malmö och Stockholmsområdet.

Den första elspisen visades på en mässa i London 1891. Det dröjde till 1920-30-talet innan fler började använda elspisar. I Sverige kom spisar från Helios,Therma och Volta 1920. Utvecklingen har framskridit till nuvarande spishällar av olika typer. Utseendet med 4 plattor som introducerades på 1800-talet är dock kvar.

Den tredje händelsen som kom att påverka husmanskosten var kokboken. Den första kända kokboken är Kajsa Wargs kokbok från 1755. År 1903 kom ”Hennes kokbok”. Både K. Wargs kokbok och Hennes kokbok är mer åt det borgerliga hållet än ren husmanskost. Den kokbok som mest beskriver det som vi idag förknippar med husmanskost är ”Vår kokbok” från 1951. En annan kokbok som beskriver en lite finare husmanskost är Tore Wretmans ”Svensk husmanskost” som gavs ut 1967.

NÄR KOM DÅ DE OLIKA RÄTTERNA TILL VÅRT LAND?

• Köttbullarna kom på 1600-talet.

• Lappskojs kom runt 1850.

• Falukorv i ugn kom runt år 1900.

• Kyckling med pasta runt 1990. Den äldsta fortfarande levande husmansrätten är ärtsoppan. Man vet att den förekom på 1500-talet med olika sorters kött. Bl.a. med sälkött. Idag är det en populär torsdagsrätt som ofta serveras med pannkakor.

SAMMANSTÄLLT AV: KARL-BÖRJE AUGUSTINSSON HUSMANSKOSTENS VÄNNER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x