Espresso – Din lokala tidning
Husmanskostens vänner firade 5 år

Husmanskostens vänner firade 5 år

MAT. Torsdagen den 7 oktober om aftonen firade Husmanskostens Vänner, drygt sex månader försenade, sitt 5-årsjubileum. Vad firar man då med? Frågan är överflödig och svaret givet: med god husmanskost naturligtvis och passande drycker därtill.

Sålunda samlades ett antal allvarliga herrar utanför Broby Gästis för att i all enkelhet begå aftonens specialdesignade supé, två förrätter, två huvudrätter och två desserter. För varför nöja sig med en när man kan få två? Men varför då inte tre? Nej, det kan bli för tjatigt, så enkelt är det!
Naturligtvis började vi med ett glas mousserande. Det är nämligen bra för blodtrycket. Sedan grep vi oss an en lagom portion skånsk lertallrikasill med lök och grädde, beledsagad av en sval öl och en liten Aqua Vitae. Samma typ av dryck, fast naturligtvis av andra fabrikat, omslöt så en skånsk äggakaga med bräckt, varmrökt fläsk och rårörda lingon som förrätt nummer två.

Sexrätters meny

Varmrätt nummer ett var en rimmad Ringsjögös (tyvärr är Immeln för näringsfattig för dylika). Till det rostad blomkålspuré, beurre blanc, friterad persiljerot och konfiterad kålrot nedsköljd med ett svalkande glas Skepparps Grand Prix Solaris. Varmrätt två var dillkött på ytterfilé av svensk kalv och till detta som omväxling ett glas vitt, italienskt vin. Dessert ett var en ostbricka med tre sorters skånska ostar med marmelader och surdegsbröd ackompanjerat av en röd Rioja. Dessert två en äppelkaka med hasselnötscréme, rostade hasselnötter och vispad kanelgrädde samt ett glas varm, svensk punsch därtill.
Den enkla måltiden avslutade sällskapet som seden bjuder med kaffe/the och avec. Sålunda traditionell husmanskost rakt igenom som sig bör en afton som denna.

Pampigt firande

Mellan rätterna hölls ett antal inspirerande tal, drogs ett otal sanna historier, sjöngs några vackra visor och skålades ymnigt. Allt för sällskapets ärorika historia och framtida stordåd. Efter festligheterna fångades sällskapet in i en chartrad buss som med god precision lämnade av samtliga vid rätt slutdestination innan torsdag övergick till fredag.

Vid gaffel och penna, Bengt Arne Larsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x