Espresso – Din lokala tidning
studentbostad

Hyra eller köpa studentbostaden?

HANNA OLIN BANKRÅDGIVARE.

Ekonpmi. Hyra studentlägenhet eller köpa eget boende – det är stora beslut som ska tas när studentlivet väntar. Här ger Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads bankrådgivare Hanna Olin sina bästa råd.

Innan flyttlasset går måste den som ska studera ha någonstans att ta vägen. Men hur har hen råd att bo? Priset på det egna boendet är beroende på vilken stad det ska studeras i, medan hyran för studentbostaden är relativt konstant över landet. I vissa städer kan det löna sig att köpa i stället för att hyra, som Kristianstad, Malmö och Helsingborg. Medan det i andra, som Stockholm, Göteborg och Uppsala, kan löna sig att hyra. Men det är många saker att ta hänsyn till i beslutet.

– Även om du har ekonomiska möjligheter, fundera noga igenom för- och nackdelar med respektive boendeform. Här finns en hel del fallgropar som kan leda till tråkiga konsekvenser, som familjekonflikter. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har ett samarbete med juristbyrån Lexly och om du som kund ska köpa bostad tillsammans med ditt barn är det en bra idé att först ha en dialog med en av deras jurister, särskilt om du har flera barn.

3 TIPS INFÖR BESLUTET:

1. Se inte köpet som en investering som garanterat kommer att stiga i pris.Bostadspriserna kan gå både upp och ned och det är lätt att ha de senaste årens stigande priser i åtanke. Särskilt om ditt barn ska bo under en så begränsad tid som under studietiden är det värt att ha med i beräkningen.

2. Att vara medlåntagare kräver eftertanke.I viljan att hjälpa ditt barn genom att stå som medlåntagare på bolånet är det lätt att man glömmer att ta hänsyn till alla aspekter. Glöm inte att du är gemensamt betalningsansvarig. Prata gärna med en jurist.

3. Kontrollera med bostadsrättsföreningen att det går att hyra ut lägenheten.En hyresbostad är enkel att säga upp men en bostadsrätt behöver kanske hyras ut om ditt barn vill plugga utomlands eller resa. Kontrollera bostadsrättsföreningens regler för detta.

HANNA OLIN BANKRÅDGIVARE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x