Espresso – Din lokala tidning
vinskord i bjarnum

I Bjärnum jäser vinet från sommarens skörd

Qvarnfors Gods ligger vackert precis i utkanten av Bjärnum. Sedan i september i år är det ett nav för lokala vinodlare. Här startade 2023 Sveriges första kollektivt drivna vineri, och under vintern jäser det för fullt i tankarna.

– Ett bra år, konstaterade Per Fredholm under skörden i september på Fredholms Vingård utanför Tyringe.

Vinodlingen startades av Per och hustrun Jenny 2008 och har fått flera internationella priser för sitt paradvin Elsa, det tillverkas av druvan Solaris – en favorit bland svenska vinodlare.

Från och med i år kan både Fredholms Vingård och Vittsjö Vingård stolt kalla sig för lokala vinproducenter, inte bara när det gäller att odla druvor. Mike Roe och Per Fredholm , tillsammans med Lars Swegen som äger Qvarnfors Gods i Verum, tog förra året beslutet att starta upp ett eget vineri som drivs genom en ekonomisk förening. Sedan dess har även trion fått sällskap av Mats och Helena Randevik från Lejeby Vingård utanför Laholm, som också är en del i den ekonomiska föreningen.

Solarisdruvan är en favorit bland svenska vinodlare på grund dess goda egenskaper i vårt klimat. Vinodlingen är dock en nyckfull bransch som är beroende av vädrets makter, konstaterar Mike Roe på Vittsjö Vingård.

– Den sena frosten 2023 ställde till det för oss. Vi får inga stora volymer i år, men det vi kan skörda har blivit väldigt bra tack vare soliga dagar i september, konstaterar Mike.

Men när vi tog rygg på de Göingska vinpionjärerna under den premiärpressningen av de egna druvorna i september var entusiasmen omisskännlig, oavsett skörd!

– – Det är bara ett år sedan vi började planera, jag kan knappt tro att det redan är dags att börja göra våra egna viner, sade Mike Roe, när trågen med druvor bars in e de gamla svinstallarna som har förvandlats till vineri.

Lars Swegen, 84, är av en årgång med kraftig karaktär och drog gärna sitt strå till stacken när det gällde att bära druvtråg.

– En rolig dag! Det känns fantastiskt att vi är igång. Per Fredgholm är den som har huvudansvaret för vintillverkningen, och man märker nu att han sitter på betydligt större kunskaper än han velat erkänna, säger han.

– Det ska bli spännande att se resultatet av vad vi kan producera här!

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x