Espresso – Din lokala tidning
anna

I Breanäs njuter Anna av natur och lugn.

Från soliga sommardagar till midvinterns bitande långfärdsskridskoturer. Det sjönära läget med skogen som fond gör Breanäs Hotell till en unik plats. Vi hälsade på för att träffa Anna Bertram, som är hotellets nya chef. Efter åtta år som tillväxtstrateg i Östra Göinge kommun fortsätter hon arbetet med att locka nya besökare till våra natursköna omgivningar.

– Lugnet och naturen är det fantastiska med platsen, säger Anna.

Utsikten från årets nybygge – orangeriet – är lika intagande vintertid som när de omgivande träden är täckta av gröna löv. Stora julstjärnor skymmer en del av sikten när vi besöker Breanäs, som firar fem år sedan ägarna Ina och Lasse Pedersen tog över det anrika konferenshotellet. Ett tunt lager snö täcker både marken och taket på huvudbyggnaden som stått på platsen sedan 1836. Ännu är Immeln isfri och speglar solen som bryter igenom de disiga molnen på himlen.

Anna Bertram hälsar gäster välkomna till dagens femårsjubileum och ett dignande Afternoon Tea; ett av Breanäs återkommande arrangemang där buffébordet med småplock av både söta och salta tillbehör står i fokus. Från petit chouxer och pannacotta till scones och sillsnittar – plockar du en sak från varje fat har du en rejäl tallrik att ta dig igenom!

NY PÅ JOBBET

Anna Bertram började på Breanäs som hotellchef i oktober – trots minusgraderna utomhus börjar hon känna sig varm i kläderna.

– Varje dag när jag kommer till jobbet så möts jag av ett nytt vykort genom utsikten över sjön. Göinge brukar kallas för Sveriges sydligaste vildmark, och här är vi mitt i naturen, med både sjön och skogen utanför dörren. Som konferensanläggning och hotell är det just det som är vår dragningskraft, säger Anna.

– Det är ganska exakt åtta år sedan som jag börja jobba som tillväxtstrateg på Östra Göinge kommun. Jag ska ärligt säga, att då visste jag inte så mycket om kommunen – i dag har jag många vänner och bekanta som är goda ambassadörer för området.

vandring

Anna Bertram har bland annat ansvarat för och utvecklat platsvarumärket Skånes Gröna Hjärta, och när hon planerar för Breanäs framtid är alla de olika verksamheter som gör Göinge till en destination viktiga pusselbitar.

– Jag ser Breanäs som en portal ut till resten av området. Hit kommer man för att bo, och njuta av de nära omgivningarna, men även för att uppleva alla de besöksmål som finns i närheten. De kontakter och samarbeten jag har med mig från de senaste åtta åren tar jag med mig in i uppdraget som hotellchef. När vi tittar på paketlösningar för våra gäster så är det självklart att göra det tillsammans med andra verksamheter. Det är fantastiskt när vi har haft ett sällskap som bor här i flera dagar, och de åker hem med känslan att de inte har hunnit med allt de vill göra – det blir sådant som de har kvar att uppleva nästa gång de kommer hit, säger Anna.

FULLT FOKUS PÅ KONFERENS

ina och anna
Full satsning på konferens under 2025

Strax efter att Lasse och Ina Pedersen tog över hotellet 2019 vändes spelplanen för hotell- och restaurangbranschen upp och ner. Pandemin gjorde att hotellet valde att fokusera på att skapa upplevelser för mindre sällskap. Med en ny hotellchef på plats handlar det kommande året mycket om att få konferensgäster att hitta tillbaka till hotellet.

– Vi kan ta emot sällskap på allt från 2 till 150 personer, och erbjuder flera olika paketlösningar – allt från lunchmöten till konferenser som varar i flera dagar med stora grupper. Även här ger omgivningarna och avskildheten verkligen möjlighet att fokusera på det man verkligen vill få gjort. Och när man behöver en paus för att hitta ny energi så kan man hämta kraft genom en promenad längs stigarna här omkring, eller ta en tur i ekan på sjön. Jag vill gärna slå ett slag för vår relaxavdelning med bastu, och möjligheten att ta ett dopp i Immeln hela året, säger Anna.

ETT ANDRA VARDAGSRUM

Totalt finns 40 rum på hotellet – alla inredda med sin unika prägel under de senaste fem åren. Redan i lobbyn möts man av en bred färgpalett som står i härlig kontrast till huvudbyggnadens röda träpanel med vita knutar. Varenda vrå tycks inredd med ett nytt tema som skapar små rum i den stora helheten. Klassisk stil möter kitsch när förgyllda jakttroféer samsas med sammetsfåtöljer, brokbladiga växter, kristallkronor och små statyetter. Biljardbordet i lobbyn är en given samlingsplats, och i ett hörn står en äldre gitarr som är propert stämd för den som får feeling.

– Ina är den som har haft sin hand över utsmyckningen av hotellet, och ambitionen är att skapa känslan av ett andra vardagsrum för våra gäster, säger Anna.

– Vi hade ett sällskap från området som valde att spendera höstlovet här – tre generationer som utnyttjade alla hotellets faciliteter. Många gånger tänker man att en hotellvistelse är något som är förknippat med att man åker långt bort, men det kan bli ett härligt avbrott i vardagen att skippa den där långresan och upptäcka nya sidor av det som finns i ens egen närhet.

skärmavbild 2025 01 05 kl. 17.35.00

NYA MÖJLIGHETER

Med orangeriet – som är en förlängning av hotellets restaurang – har Breanäs kapacitet att servera middagar för ett fullbelagt hotell med både konferens- och privatgäster. – Vilt och Vegetariskt är konceptet i restaurangen, och vi har goda samarbeten med lokala leverantörer. När vi får ytterligare fart på konferenser under hela året kommer det även att innebära en utökad möjlighet för matgäster att boka bord för att äta hos oss. Att öppna restaurangen för en bokning på fyra personer blir inte lönsamt, men med ett jämnare flöde av gäster så innebär det att vi enklare kan ta emot sällskap som bara vill komma för att äta, säger Anna. Under vårt besök har julstämningen lagt sig över hotellet med granar, glaskulor och ljusslingor. I restaurangen förbereder man för julluncher och hotellets specialare – jultapas.

– Jag tycker mycket om julen. För mig handlar den mycket om att samla nära och kära – själv firar jag den med storfamiljen och juligt knytkalas, säger Anna Bertram.

– Under julhelgen tar vi lite paus på hotellet, innan vi laddar för nyåret, som som vanligt är fullbokat sedan långt i förväg. Nyår uppskattas lugnet och avskildheten nämnligen särskilt av somliga gäster, som är välkomna på hotellet året om, både i de allra flesta rummen och i restaurangen.

lasse o ina
Lasse och Ina i den nybyggda restaurangdelen.

– Vi har själva hundar på hotellet, och husdjur är välkomna i nästan alla våra rum. Nyår är här fullt med hundar, och många väljer att fira här för den lugna miljön utan fyrverkerier. Det blir en härlig tillställning med fullt liv i hotellet
– gästerna brukar höra av sig ett år i förväg för att säkra sin plats, säger Anna.

Har du några nyårslöften eller önskningar inför 2025?

– Jag har faktisk haft ett nyårslöfte under flera år – att jag ska gå mer på bio. Det handlar egentligen inte så mycket om att kolla på film som att skaffa mig en anledning att hitta sällskap bland mina vänner för att träffas göra något kul tillsammans.

skärmavbild 2025 01 05 kl. 17.36.39

– Starten av 2025 kommer jag att ägna åt nya idéer om hur vi ska kunna skapa paketlösningar för våra gäster tillsammans med alla verksamheter som finns i området. Ett tydligt mål är att sprida ut säsongen så att människor kan få uppleva det fantastiska i området även under de månader då man kanske inte så ofta tar sig ut i naturen och avskildheten. Många gånger är det de upplevelserna som är de allra bästa, säger Anna.

– Och jag kan lova att mycket kommer att ha förändrats om man besöker oss om ett år.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Det är jul på Breanäs Hotell, och för Anna Bertram som är ny hotellchef är det en spännande tid. Året som kommer har stort fokus på att utveckla konferensverksamheten.

FRÅN VIBY MED HJÄRTAT I GÖINGE

skärmavbild 2025 01 05 kl. 17.37.02

Anna Bertram, har under åtta år som tillväxtstrateg på Östra Göinge kommun bland annat jobbat med Östra Göinges platsvarumärke.

Hon bor i Kristianstad och är från början uppvuxen i byn Viby mellan Kristianstad och Åhus.

– Jag har alltid varit en friluftsmänniska och gillat att ta med familj och vänner ut i naturen. Jag tror verkligen på områdets potential som en stark destination med många utvecklingsmöjligheter. Samtidigt är det viktigt att man värnar om lugnet och känslan av avskildhet – därför vill jag jobba för att få besökare att se det fina i alla årstider så att man väljer att sprida ut sina besök över hela året, säger Anna.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x