Espresso – Din lokala tidning

I sagostundens värld

Osby Bibliotek och Lönsboda Bibliotek har sagostunder för barn. Sagostunderna hålls nu under våren och sträcker sig fram till den 10 maj för att därefter återkomma till hösten igen. Det är två gånger i månaden som man kan höra sagorna i Osby och en gång i månaden i Lönsboda. Sagostunderna är för barn som är 4-5 år. Pytteträffar för åldern 1,5-3 år och babysagostunder för 7 mån-14 mån kommer i maj. Är man föräldraledig får man gärna komma med sina barn till sagostunderna.

I Lönsboda är det biblioteksassistenten Gittan Svensson som har sagostunderna, och i Osby är det den relativt nya barn- och ungdomsbibliotikarien Isebell Malm som har dem.

Föranmälan krävs dagen innan till sagostunden för 4-5 åringar eftersom det är begränsat antal platser i sagorummen.
Man kan antingen anmäla sig per telefon 0479-52 82 10, eller maila på: bibliotek@osby.se. För att se när våra sagostunder är så rekommenderar jag att man går in på www.snokabibliotek.se, säger Isebell.

Isebell håller sin andra sagostund i Osby när vi besöker henne. Vi tittar på vilka böcker hon har valt ut. Barnböckerna som jag har valt idag ingår i temat ”Vara en bra kompis”.
Vi har olika teman på sagostunderna för att göra dem mer spännande.
Vi väljer utifrån temat och vad vi tycker passar, barnen är med och väljer även om man går efter vad som brukar gå hem hos dem.
Böckerna som jag kommer att ha högläsning ur är Alfons och Milla av Gunilla Bergström, sen går vidare och läser ”Min vän på andra sidan” av Lena Arro. Sist men inte minst läser jag Riktiga vänner av Kathryn Cave. Ibland avslutar vi med en sång eller två som barnen och jag väljer tillsammans. Idag väntar vi hit nyfikna barn från barndaghemmen och förskolorna, säger Isabell.

Brukar barnen vara delaktiga i sagostunderna?

Oja, säger Isebell med ett skratt. De av barnen som har hört sagan innan kan inte hålla sig utan berättar gärna om vad som komma skall inför alla de andra barnen, och det är mycket nyfikna barn som sitter snällt på kuddarna och får höra de spännande sagorna. Så det är en mysig sagostund både för barnen och vuxna.

På väg till sagorummet är det första som möter oss en charmig husfasad. Och den är uppmålad efter bokomslaget på barnboken Knacka På av Anna-Klara Tidholm. Just att man måste knacka, det vet alla barnen om att det skall de göra innan de går in i rummet, säger både Gittan och Isebell.

Inne i sagorummet är det precis som att befinna sig i sagans värld och man känner sig som ett barn på nytt.
Sagorummet är fullt av färgglada kuddar på golvet och framför kuddarna väntar en soffa på ”Sagotanten” och det är härliga draperade gardiner och myslampor som gör att man kan känna och ta på sagostämningen.
Men där framme på det lilla bordet är det en annan filur som sitter och det är ingen mindre än Isebells assistent Draken Elliott som är med på sagostunderna.

Vem är Elliott och vad gör han här?

När jag var barn så var jag helt förälskad i sagan Peter och draken Elliott och det har följt mig nu även när jag är mamma. Jag och min dotter var i Halmstad och där fick jag syn på honom i en affär och nu är han med mig här och läser sagor för barnen. Draken Elliott är även barnens beskyddare och han älskar att höra på sagor, avslutar Isebell.

Text och foto: anita@espressomedia.se

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy