Espresso – Din lokala tidning
jordgubbar 3

I Verum har gubbarna har lämnat jorden

SÄSONGENS GODA. Midsommar är högsäsongen, men ännu är det inte för sent att njuta av sommarens gubbar. Emil Larsson på Verums jordgubbar har byggt upp en anläggning på släktgården som är både nyskapande och imponerande. Här växer gubbarna i rännor ovan jord, på perfekt plockhöjd och helt utan besprutning.

 Emil Larsson är femte generationens lantbrukare på familjegården Bygget i Verum – men den första som har valt att satsa på jordgubbar. Sedan förra sommaren har både antalet plantor och antalet kunder ökat rejält – ryktet har spridit sig om de goda bären och om den bekväma plockningen – hos Verums jordgubbar växer nämligen plantorna i brösthöjd.

– Jag har vuxit upp här, och tog över gården 2017. Jag har alltid haft ambitionen att bygga upp en verksamhet som ligger i direkt anslutning till gården, men den här platsen har tidigare varit en grisåker, och lämpar sig egentligen inte alls för traditionell odling, berättar Emil.

jordgubbar 1
De upphöjda odlingarna hos Verums jordgubbar gör att plockningen sker på bekväm höjd. Ingegerd och Agnes från Visseltofta fyller på förråden.

Ett styrsystem i en av gårdens ekonomybyggnader förser vattnet med rätt näringsämnen innan det pumpas ut genom små slangar till varje planta i de upphöjda odlingsrännorna. När anläggningen är komplett kommer det oförbrukade vattnet att återcirkuleras för återanvändning och resurssparande.

jordgubbar 5
Söta, fina bär, ända in i september.

Som anställd på ett företag som sysslar med styrsystem för bevattning i stora växthus såg dock Emil möjligheter. Det är några år sedan nu som han fick de första 100 jordgubbsplantorna av en vän. I år finns 17 000 plantor på Verums Jordgubbar och nytt för säsongen är de två stora tunneltälten med upphöjda odlingar som nu utgör den största delen av verksamheten.

Siktar på ett slutet system

– Här inne finns 11 000 plantor, sorterna vi använder är remonterande, vilket innebär att de blommar och ger bär en andra gång. Genom att ha odlingen övertäckt och kunna ha full koll på vilken näring vi tillför till plantorna så räknar vi med att kunna erbjuda bär längre in på säsongen än vi skulle kunna om vi odlade på traditionellt vis.

Bakom en av gårdens ekonomibyggnader står en vattentank på  30 000 liter. Vattnet pumpas till ett styrsystem som tillför  näring, och sedan letar det sig vidare genom små slangar till varenda planta i odlingen. 

– Vi använder en torvblandning i de upphöjda rännorna. Att odla på det här sättet är inte unikt, men det är fortfarande ganska ovanligt bland bärodlare. Jag kommer att experimentera lite med vilket substrat som passar bäst, säger Emil och visar en liten kanal i botten på rännorna.

– Vi har byggt upp odlingen för att allt överskottsvatten ska kunna tas tillvara och cirkuleras tillbaka till styrcentralen för att återanvändas. På så sätt kan vi både spara vatten och se vilka näringsämnen som finns kvar. Det kräver lite mer investeringar innan systemet blir helt slutet, men vi kommer dit, menar Emil.

Bekväm plockning

Madelene Andersen, Johan Palm och dottern Signe har åkt från Killeberg till verum för att plocka gubbar.

När Espresso besöker Verums Jordgubbar är självplocket i full gång. Kunder kan välja att antingen plocka själv eller handla färdigplockat i gårdsboden i mån av tillgång. Ingegerd Bladh från Visseltofta är mitt inne bland de täta raderna.

– Jag har varit här och handlat innan, men i dag är första gången jag plockar själv, säger hon. Det är härligt att kunna hitta så fina bär, som dessutom är helt obesprutade, tycker hon.

Från Killeberg har Madelene Andersen och Johan Palm hittat hit, tillsammans med dottern Signe Palm, som redan har en halvfull hink som hon stolt visar upp.

– Det var Johans mamma som skvallrade om det här stället, så vi tänkte testa att åka hit. Men jag visste faktiskt inte att bären växte ovan jord – det är ju väldigt enkelt att plocka, säger Madelene.

Signe behöver nästan bara öppna munnen och promenera längs raderna för att fylla på med mumsiga bär, medans Johan erkänner att han har få referenser om hur det brukar gå till på självplock.

– Det är faktiskt första gången i livet som jag plockar jordgubbar, skrattar han.

Från mun till mun

Emil visar utomhusodlingarna som var öppna för plockning redan förra sommaren. Principen är densamma, men här är ställningarna av trä, och plantorna står i avloppsrör som Emil har kapat lagom stora hål i med en vinkelslip.

– Säsongen kom igång strax innan midsommar och det var lite trögt de första dagarna. Men så fort ryktet började sprida sig om att vi finns här så kom det massor av folk.

jordgubbar 9
Plocka själv, eller handla färdigplockade gubbar i gårdens butiksbod. Tack vare de skyddande tunnlarna räknar Emil med att kunna erbjuda en lång bärsäsong.

– Jordgubbar har bra dragningskraft, och man märker att besökarna är beredda att åka en bit. En av anledningarna till att vi faktiskt vågade satsa i Verum är ju att byn ligger bra till med närhet till både Hässleholm, Bjärnum, Vittsjö, Osby och flera andra orter. Det känns kul att kunna bidra med en  verksamhet som lockar besökare, och under säsong kommer vi alltid att ha behov av sommarjobbare, vilket gagnar ungdomarna som bor i byn, menar Emil.

Hur länge det kommer att finnas bär på säsongen är svårt att sia om, men ännu finns det både blommor och nybildad kart på de 11 000 plantorna i tunnlarna.

– Vi meddelar på facebook när vi har öppet för självplock och när det finns bär i boden. Det tar 3-4 veckor från bär till blomma, så ännu kan det vara en del kvar av säsongen.

Text & foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x