Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 11 10 kl. 22.33.41

IA tar över Iris och driver den snart 100-åriga blomsterbutiken vidare

NÄRINGSLIV. Iris Blommor är en institution i Hässleholm – Nu tar Theresia ”Ia” Björklund över rodret, efter många år som medarbetare.

– Jag har jobbat här sedan 1996 och haft tre olika arbetsgivare. Nu ser jag fram emot att driva butiken, som är Hässleholms äldsta, vidare.

Snittblommorna har fått höstens färger i det ständigt ombytliga sortimentet på Iris Blommor. Kunder droppar in i den anrika butiken men vi lyckas pricka in en pratstund med Ia Björklund.

– Jag började jobba här när jag var 18 år, så att ta över butiken känns egentligen helt självklart. Ulf Åström har drivit den de senaste arton åren, och jag har länge haft en tanke om att när han känner sig färdig så är jag sugen. Blommor och hantverk har alltid varit det som ligger mig närmast hjärtat.

VIKTIGA ERFARENHETER

De senaste åren har Ia varit en central person i HessleCitys arbete. Hon har även jobbat på Skandiamäklarnas kontor, som ligger bara några dörrar bort.

– Det har varit väldig bra erfarenheter, som jag tar med mig i min egen roll som butiksägare. Jag kommer att pausa mitt engagemang i HessleCity en tid framöver, för att fokusera helt på Iris. Men när man driver en butik mitt i Hässleholm är man ju ändå delaktig i samarbetet.

LIVETS ALLA SKEDEN

Kundkontakten är viktig för en butik, och som florist träffar man människor i alla livets skeden, menar Ia.

– Födelsedagar, bröllop, begravning. Blommor är något väldigt personligt, och man lär verkligen känna sina kunder mer än till ansiktet! Även om jag såklart har en del idéer för framtiden kring hur man kan utveckla butiken så kommer alla att känna igen sig i verksamheten även framöver.

– Att jobba med kunderna – alla möten med människor – är det allra roligaste med att driva en butik!

ETT VIKTIGT VÄGVAL

Intresset för blommor har funnits länge, men kanske var starten som florist något av ett sammanträffande.

– Jag och mamma satt och tittade på olika utbildningar inför att jag skulle söka gymnasiet och inte visste vilken väg jag skulle välja. Det var hon som föreslog floristutbildningen. Tyvärr finns hon inte med oss längre, men jag tror att hon hade blivit väldigt glad om hon fick vara med om att jag driver min egen blomsteraffär.

Iris Blommor har funnits i Hässleholm sedan 1923, och givetvis kommer Ia att behålla namnet på butiken.

– Namnet Iris inte från en person, utan från blomman.

Och din egen favoritblomma? Vilken är det.

– Fritillaria meleagris – Kungsängsliljan. Jag gillar även vitsippor väldigt mycket, men det hittar man inte i butiken, skrattar Ia.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x