Espresso – Din lokala tidning

Idas staty var bästa förslaget

Det tog nioåriga Ida Preutz en minut att designa ett förslag på en kramgo staty av Ingvar Kamprad. Ett vinnande bidrag, skulle det visa sig. Statyn beräknas vara klar år 2021.
– Det var så att Älmhults kommun gick ut med ett brev till alla ortsbor där alla, oavsett ålder, kunde ge förslag på hur Ingvar Kamprad skulle kunna hedras, berättar pappa Henrik Preutz. Det var för ca ett år sen och Ida var snabb att anta utmaningen.

Var kom idén från Ida?
– Pappa har jämt sagt att Ingvar tyckte om att kramas. (Pappa Henrik arbetar på IKEA) Så då kom jag på att han kunde ju sitta ner på en bänk och ha armarna så att han kunde krama alla dem som vill krama om honom.

Hur känns det nu när du och blivit lite känd?
– Ja jag har varit med i tidningarna, tv och i radio och det är kul, säger Ida.

Vad tycker pappa Henrik?
– Ett riktigt bra initiativ av kommunen och Jättekul att de valde Idas idé, säger Henrik. Det var ju ändå 70 bidrag som kom in.

Ida har fortsatt med sitt designintresse
– Jag fick ju en symaskin i födelsedagspresent förra året. Jag får beställningar från mina kompisar på olika gosedjur som jag syr åt dem. Det brukar gå rätt snabbt. Från några timmar upp till två dagar, förklarar Ida. Fast jag syr mössor också.

Hinner du leka med kompisar också?
– Ja vi hoppar studsmatta. Ibland så klipper vi sönder gamla avlagda strumpor och ger dem nytt liv. Det blir nya kläder till gosedjuren.

Har du några planer när du blir stor?
– Jag vill bli arkitekt, för då får man rita mycket avslutar Ida.

Fanns många förslag


Kommunalråd Elisabeth Peltola berättar att det fanns många olika förslag men att valet till slut föll på Ida.

Vad fällde avgörandet?
– Idas teckning var klockren. En fin teckning från en ung medborgare. Idén kändes rätt och beskriver Ingvar Kamprad som vi känner honom.

Hur långt har ni kommit i processen?
– Just nu har vi bara tagit fram förslaget om alla minnesplatser på stråket som skall hedra Ingvar Kamprad. Genomförandet kommer att ta flera år tills allt är på plats. Förutom statyn så ska det göras en minnesskylt, citat i gatan och en lekplats. Preliminärt så ska allt skall vara på plats om två år. Det är viktigare att det blir bra än att det går fort.

Hur kom ni på att hedra Ingvar Kamprad?
– Tanken har funnits hos oss en längre tid i kommunen. Vi ville ge medborgarna en möjlighet att komma med förslag på hur man skulle kunna hedra honom på något sätt. I samband med hans bortgång blev det aktuellt igen. Det har även funnits andra förslag på minnesplatser och olika aktiviteter.

Text & Foto: anita@espressomedia.se
Övriga foto på Ida & Elizabeth: Privata

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy