Espresso – Din lokala tidning
filippos

Industrifynd och Secondhand under Osby Outlet

Var finns Osbys största skruvsortiment? Ja, om man frågar Roland Anvegård så är det på Filippos Second hand, som den 29 april hade öppet både på Norra industriområdet och i sina gamla lokaler i Marklundaskolan.

– Vi körde industriloppis på gården utanför våra butiken, säger Roland Anvegård.

Under outlethelgen i Osby var det många som kom för att göra fynd till låga priser – något som är möjligt under hela året hos Filippos second hand. 2021 firade föreningen bakom butiken 25-årsjubileum och drivkraften har hela tiden varit hjälpverksamhet.

– Vi är 25 personer som jobbar ideellt, fram till 2016 hade vi butik i gamla skolan i Marklunda. Men många av oss började bli lite äldre och lokalen var tuff att jobba i, minns Leif Ohlsson.

Roland Anvegård, som också är engagerad i föreningen, ordnade så att butiken kunde flytta in i nya lokaler på västra industriområdet intill företaget Glasmek, som han tidigare drev tillsammans med sin bror.

filippos 2

GUBBADAGIS

– För ett par år sedan lade vi till en del som vi kallade för ”gubbadagis”, där vi säljer ut sådant som vi har samlat på oss genom åren. Allt från glasrutor i olika mått till verktyg, maskiner och marksten. Med rätt köpare finns det säljare till det mesta. Vi hade ett sortiment med flera hundra pinnar av bok som låg orörda länge – sedan satte vi ut dem som ”ekologiska blomsterpinnar” och sålde dem för två kronor styck. Då gick de åt direkt, skrattar Roland.

– Den 29 april öppnade vi upp på gården och kör det vi kallar för industriloppis. Både för att det är ett sortiment från industrin och för att vi faktiskt ligger på industrigatan. Vi har bland annat ett sortiment med marksten och tegelpannor, och glas och fönster i olika former. Det var många som hittade lite av varje!

BÖRJADE MED RUMÄNIEN

Marion Ohlsson och Eivor Anvegård har varit engagerade i föreningen sedan starten.

– Det började med att vi såg de hemska bilderna i tv från Rumänien 1996 och ville göra något för att hjälpa till. Vi har haft ett långt engagemang i Ukraina, och efter Tjernobylolyckan 1986 var vi aktiva med att ta emot barn här i Osby som behövde komma ifrån utsatta områden. Men vi lärde oss snart att för samma resurser som vi kunde hjälpa ett fåtal barn här i Sverige kunde vi hjälpa hundratals på plats i hemlandet, säger Eivor.

Insamlingen och försäljningen som sker genom Filippos Second Hand hjälper i dag många människor i världen.

– Alla vi som jobbar här känner ju att vi gör nytta. Vi har hjälpt jordbävningsdrabbade i Nepal och Turkiet. Flyktingar från Syrien. Våra matpaket till Ukraina som vi i många år har samlat in pengar till kring jul slog rekord senaste omgången, säger Leif Ohlsson.

– Vi är kopplade till organisationen Öppna Hjärtat och distributionen av pengar och hjälpförsändelser sker genom Barnmissionen med god kontroll på att allt hamnar där det ska. Osbyföretaget OTM har ställt en container till vårt förfogande som vi fyller på med sådant som vi kan skicka som hjälpsändningar men som vi bedömer att vi inte kommer kunna sälja i butiken, säger Leif.

DAGCENTER OCH BAGERI

– Osbyborna är generösa, menar Eivor Anvegård.

– Allt som lämnas in till oss gör nytta. Och för oss som är engagerade i detta känns det fantastiskt att kunna hjälpa till!

På några håll har hjälpen och relationerna mellan Fililppos och mottagarländerna blivid starkare än andra. I Rumänien har föreningens bidrag gått till att bygga upp ett dagcenter för ett fyrtiotal fattiga barn och ungdomar. I Moldavien är ett bageri under uppbyggnad där en del av brödet som bakas delas ut gratis till behövande.

EXTRA CHANSER TILL FYND

Att driva en Second Hand hjälper även den som behöver hitta livets förnödenheter till ett lite lägre pris på hemmaplan, och under Outletlördagen den 29 april fanns det extra goda möjligheter att fynda.

Den ordinarie butiken höll öppet lite längre än vanligt, och på Industriloppisen utanför fanns exklusiva fynd för dagen.

– Och så höll vi öppet i våra gamla lokaler i Marklundaskolan, där sålde vi ut allt till halva priset, berättar Leif Ohlsson.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x