Espresso – Din lokala tidning

Inför Helgeåfestivalen…

I år är det 14 år sedan Helgeåfestivalen kom till efter en idé från ett kompisgäng som tyckte att något skulle hända i Östra Göinge. Och hänt har det verkligen gjort i Knislinge under de här åren då festivalen har ökat både publikmässigt och dessutom haft världsstjärnor på festivalarenan. Så även i år.

Andreas Martinsson är Festivalgeneral och han har stor erfarenhet av att anordna festivalen tillsammans med de övriga i styrelsen samt de ideella krafterna.
– Utan den ideella arbetskraften hade det inte varit någon festival. I år är det 200 personer som ställer upp, berättar Andreas.

De stora stjärnorna har Andreas och hans gäng jagat via agenter.
– Ja, det har inte alltid varit så lätt att få kontakt med rätt person då vi varit en relativt okänd festival. Numera, när vi är väletablerade, så går det lättare.
I år uppträder bland annat Dee Schneider solo. Han är kanske mest känd som en av frontfigurerna från Twisted Sister. W.A.S.P, Corroded, Wilmer X, Secret Service och Smens Baglomma är andra kända band som har spelat länge och som också kommer att uppträda.

På en festival med 14 år på nacken måste det ha hänt många roliga saker. Vi frågar om det finns några anekdoter att berätta om de artister som har uppträtt här genom åren.
– Det har ju hänt en del roliga och unika saker, säger Andreas syster Anna Martinsson. Ett exempel är när min fyra månaders baby Elvira fick vara med backstage och Per Soläng, trummisen i Corroded, gick runt och vyssjade henne.
Några år senare var det dags för den då sju dagar gamla lillebrodern Kalle att bli omkringburen av den kända trummisen…

Ett och annat har också inträffat i köket som ska utfodra både personal och artister.
– Ja, ett annat minne är en rolig incident som inträffade i köket. Eftersom det var mycket spring med maten in och ut från kylen till dem som arbetade ideellt så bestämdes det att det bara skulle serveras frukost vid just en tidpunkt. Då det ändå dök upp en person vid fel tidpunkt så höll en ur kökspersonalen en mycket bestämd och lång predikan för denne angående frukosten. Till slut så fick Ian Haugland, som är trummis i Europe, säga att han inte tillhörde personalstyrkan utan artisterna, varpå hon sa till honom att han var långhårig när hon lyssnade på honom under 80-talet och att han idag är mer tunnhårig och lite svår att känna igen. Det slutade trots allt bra och båda fick sig ett gott skratt, berättar Anna.

Andreas avslutar med att hälsa alla välkomna till Helgeåfestivalen den 4 – 6 juli i Knislinge.

Text: anita@espressomedia.se
Foto: Privat

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy