Espresso – Din lokala tidning
Älg i siktet

Ingen jakt utan Jägarexamen

NATUR. Löven börjar falla och dagarna blir disiga och korta. För många är den här tiden på året sammankopplad med jakt. Lennart Oskarsson har de senaste 15 åren varit en del av att föra kunskapen om viltvård och naturupplevelsen av jakt vidare till nya nyfikna.
I oktober börjar han leda en ny grupp mot målet att ta jägarexamen.

Det är åttio meter från avgränsningen där vi står på Åbogens skjutbana fram till måltavlan vid skjutvallen som är formad som en märklig älg med huvud åt både höger och vänster. I trakten av hjärtat och lungorna är det optimala träffområdet för att fälla en älg, och för ett godkänt skjutprov ska fyra skott sitta inom träffområdet på älgtavlan.

Krav sedan åttiotalet
Den som har börjat jaga efter 1985 behöver jägarexamen för att lösa jaktkort och delta i jakt. Lennart Oskarsson började gå med sin far i skogen under jakten redan när han var fem, och det skulle dröja många år innan han själv avlade teoretiskt och praktiskt prov för att ta den examen som han nu hjälper andra att nå.
– Jag trodde att jag kunde allt och satt väl under kursen och pratade jaktminnen. Men när provet kom blev det en obehaglig överraskning, skrattar han.

Populär fritidskurs
Att ta jägarexamen är ett åtagande, om det råder det ingen tvivel när man står vid skjutbanan och ser det lilla träffområdet på älgen i fjärran. Eller när man håller det tunga studiematerialet i handen, boken är tjock som en telefonkatalog. Samtidigt visar en undersökning från 2019 att det är den populäraste fritidskursen bland det som svenska folket eftersöker på internet.
– Det ligger i tiden, menar Lennart Oskarsson. Det är många som har ett stort naturintresse, och som vill lära sig att tillvarata en viltstam. Det har nog blivit en liten hausse med vildsvinsstammens ökning; många ser skadorna och vill hjälpa till att påverka.

Studiecirkel
Lennart Oskarsson håller kurser i studiecirkelformat där ett tjugotal deltagare får plats per kursomgång.
– Vi träffas vid 18 tillfällen för teoridelen och fem gånger för att träna inför det praktiska provet på skjutbanan. Sedan brukar vi göra studiebesök vid ett slakttillfälle och träffa polis och vapenhandlare under kursens gång.

Bred utbildning
I kursen ingår delar som etik, ekologi, artkunskap, skytte, jakthundar, jaktformer, skyddsjakt och tillvaratagande.
– Jakt är mycket mer än att bara gå ut och skjuta och döda ett djur. Den delen är inget lustbetonat. Det är vägen dit som är det fantastiska, säger Lennart.
Intresset för jakt har ökat de senaste tio åren, och inte minst kvinnorna har hittat in i vad som tidigare har varit en mansdominerad värld.
– En tredjedel av alla som tar jägarexamen i dag är kvinnor, och det är ett välkommet tillskott.

Naturupplevelsen först
Efter att teoretiskt och praktiskt prov är avlagt och godkänt har eleven möjlighet att börja jaga. Med årliga avgifter för jaktkort och övriga kostnader är det inte ett billigt sätt att få kött i frysen, men råvaran är oslagbar, menar Lennart.
– Framförallt är jakten både en social verksamhet och en naturupplevelse. Ofta handlar det om att gå ut i skogen och sätta sig och lyssna och göra ingenting. Har du tur kommer det vilt, och om förutsättningarna är rätt kan det bli aktuellt att skjuta. Men som jägare ångrar man aldrig ett icke avlossat skott.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy