Allt fler sysslolösa ungdomar deltar i aktiviteter
Östra Göinge kommun ansvarar för att erbjuda olika insatser för ungdomar som är under 20 år och som inte går i gymnasieskolan. Ungdomarna som ofta kontaktas genom uppsökarverksamhet blir erbjudna olika aktiviteter genom Göinge utbildningscenter. Under vintern har antalet inskrivna deltagare ökat, vilket betyder att fler ungdomar tagit ett viktigt steg mot en aktiv vardag
Det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) innebär att det är kommunens uppgift att kontakta sysslolösa ungdomar i åldern 16–19 och erbjuda olika aktiviteter som skapar en meningsfull vardag. På sikt är målet att ungdomarna kommer vidare i annan sysselsättning, som studier eller arbete.
På Göinge utbildningscenter arbetar kommunens KAA-samordnare med att etablera kontakt med de aktuella ungdomarna och försöka hitta en aktivitet som passar dem. Det kan innebära studier vid skolans introduktionsprogram, gymnasievux, praktik eller aktiviteter genom barn- och ungdomspsykiatrin.
Ökade inskrivningar, positivt
Efter årsskiftet har deltagandet i de olika aktiviteterna blivit högre än någonsin, vilket betyder att allt fler ungdomar som kontaktas av KAA-samordnaren blir intresserade av de erbjudna koncepten och motiverade att delta.
– Verksamheten har reformerats, med dels ett tydligare mottagande och uppföljning av varje enskild ungdom. Dels genom att undervisningen vid Slussen nu sker i mer ändamålsenliga och lugnare lokaler, som passar elevgruppen bättre. Det här sammantaget gör att utgången för ungdomarna är mer positiv än tidigare och fler kommer vidare, säger Göinge utbildningscenters rektor Krister Ramström Granlund.
Maria Görnebrand. På Göinge utbildningscenter har ungdomarna förutom pedagogisk personal, även tillgång till studie-och yrkesvägledare, skolsjuksköterska, kurator och socialpedagog.
– Ungdomarna har ofta helt olika förutsättningar och tack vare vår bredd lyckas vi möta deras enskilda behov. Dessutom har varje ungdom en egen kontaktperson, som hon eller han kan vända sig till för stöd, berättar Krister Granlund.
Slussen: Lugnt och flexibelt – men effektivt
Under ett besök hos elevgruppen vid Slussen möts vi av en lugn och fokuserad stämning när vi kommer in i klassrummet. Vanligtvis består den lilla gruppen av tre elever, men eftersom en är sjuk den här dagen är de bara två som sitter vid ett bord och arbetar med svenskläraren och mentorn. Just nu är det fokus på noveller, något som eleven Lizette är väldigt intresserad av.
När lektionen avslutas får vi möjlighet att ställa några frågor om hur det är att vara elev vid Slussen och hur det fungerar.
– Varje dag börjar med frukost och just den här gruppen har undervisning måndagar och tisdagar. Andra dagar börjar vi klockan 13 och då äter vi lunch först, berättar svenskaläraren Ljubica Stanisavljevic.
Lizette fyller i att det är skönt med frukost på skolan eftersom man kan sova längre, men tilllägger samtidigt att hon oavsett inte är så bra på att äta frukost hemma…
– Den här skolan är väldigt bra. Man får mer hjälp och får koll på fler saker, säger Lizette.
– Här är väldigt lugnt om man jämför med en vanlig klass där det sitter 20 andra elever runt en. En liten klass gör stor skillnad. Det är lättare att fokusera när det är lugnare och man är mer bekväm, avslutar eleven Alicia.
ÄR DU UNG OCH UTAN SYSSELSÄTTNING?
Är du 16-19 år och utan en vardaglig aktivitet? Kontakta i så fall kommunens KAA-samordnare Therese för att få veta mer om de olika aktiviteterna:
therese.axelsson@ostragoinge.se
0709-53 63 26