Espresso – Din lokala tidning
irlandsk whiskey

Irländsk whiskey del 1

ÄDLA DRYCKER. Jag har tidigare (med start hösten 2020 och en bit in på 2021) haft ett antal artiklar i Espresso rörande whisky (se arkivet). Det gällde då främst skotsk whisky, som ju för många är urtypen för drycken. Men, vem var först att framställa whisk(e) y – skottarna eller irländarna?

Ja, den frågan är väl ännu inte helt utredd, men det lutar åt att det var irländarna. Irland kristnades före Skottland och irländska munkar for vida omkring och det är med munkar som konsten att destillera kom till dessa dittills ogudaktiga trakter. Kom sedan inte och säg att religionen inte fört något gott med sig!

Först som sist: skottarna stavar whisky så här medan irländarna stoppat in ett e och skriver whiskey. Hur kommer då det sig? Ja, sedan i början av förra sekelskiftet började de irländska destillirierna undan för undan att stava med ”e”. Främsta orsaken var för att på så sätt skilja den ”rätta” irländska whiskeyn från den ”falska” skotska, som ju var ”utspädd” med grainwhisky (avser blended). Även amerikansk whiskey stavas med e medan kanadensisk och i stort sett alla annan whisky stavas som skottarna gör.

Åter till Irland: Irländsk whiskeytillverkning har en lång tradition, sannolikt började man destillera där redan på 500-talet. Och irländsk whiskey blev känd internationellt långt före den skotska och Irland har en gång varit den riktigt stora whiskeynationen. Mot slutet av 1700-talet fanns fler än 2000 destillerier på ön men mot slutet av 1800-talet (1887) fanns det endast 28 kvar, fast större. Under 1800-talet dominerade irländarna totalt whisk(e) ymarknaden i såväl Europa som i Nordamerika och på 1890-talet stod man för ungefär 90 % av hela världsmarknaden.

Den irländska whiskeyn gjordes då uteslutande i traditionella pot-stills. På 1830-talet introducerades en ny tillverkningsmetod i och med att kolonnpannan uppfanns och började tas i bruk. Den sprit man tillverkade i kolonnpannan möjliggjorde blendens entré på whiskyarenan, vilket skottarna snabbt tog till sig. Irländarna däremot tog avstånd från denna nymodighet och detta trots att uppfinnaren var irländare – det är ett ödets ironi att det var skottarna som först nappade på idén.

I en kolonnpanna kunde man nu tillverka sprit mer effektivt och betydligt billigare än i den traditionella pot-stillpannan. Att kolonnspriten fick kallas whisk(e)y var det mycket bråk om under årtionden, irländarna tyckte inte att resultatet var äkta vara. Den kalllas idag grainwhisky till skillnad från maltwhisky och en blandning av dessa två olika typer av whisky ger en blended whisky.

Irländarna fortsatte emellertid ihärdigt med att enbart använda pot-stills, och ville inte acceptera kolonnpannorna trots att (den skotska) blenden förändrade marknaden så totalt och snabbt blev helt dominerade. Detta tillsammans med missväxt, första världskriget, handelsblockad från England, det irländska frihetskriget (1919-1921), förbudstiden i USA (1920-1933) och en ohemul skattelagstiftning undergrävde Irlands en gång så stolta whiskeyindustri.

Det innebar att den irländsk whiskyindustri nästan helt utplånades under den första hälften av 1900-talet.

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x