Espresso – Din lokala tidning

Isabela pluggade i Korea

Andra kulturer har alltid lockat och när Isabela valde utbildning var det ett krav att få möjligheten att studera utomlands. Asien lockade och när det var dags föll valet på Korea.

Hur hamnade du i Korea?
När jag började studera så var ett av mina krav inför valet av studieort att möjligheten till utlandsstudier skulle erbjudas. Jag har alltid velat testa på att studera i ett annat land. Anledningen till att det blev ett land i Asien är för att det lockade mest då jag såg det som en stor möjlighet att inte bara få uppleva hur ett annat universitet jobbar, utan även få möjligheten att få testa på att bo i en helt annan kultur. Att jag valde just Korea är dels för att jag kände att Korea är ett land jag kanske inte skulle ha tankarna på att besöka annars. En annan anledning är att Korea University hade störst och bäst utbud av kurser inom mitt program, Nationalekonomi.

Vad gjorde du där?
I Seoul, Koreas huvudstad studerade jag som utbytesstudent inom nationalekonomi under hösten 2018. Mellan studierna försökte jag även hinna med att se så mycket som möjligt av Seouls alla sevärdheter så som många av stadens olika palats och tempel och även världens femte högsta byggnad ”Lotte Tower”, bland mycket annat. Under hösten fick jag även tid för en långweekend i Koreas näst största stad, Busan i sydöstra delen av Korea.

Hur såg livet ut (vardag och fritid)?
Vardagslivet i Seoul skiljer sig egentligen inte så mycket från hur vi lever i Sverige. Ungdomar gör i princip samma saker på sin fritid som jag har gjort under min uppväxt. Det finns bland annat mycket fester och för oss utbytesstudenter så anordnade universitetet mycket olika aktiviteter och utflykter. Jag valde att upptäcka Seoul på egen hand mestadels. Utbudet av shopping går inte att klaga på, det finns allt från stora kedjor som vi även har i Sverige, till lokala små butiker med bland annat kläder och souvenirer.

Dock bestod större delen av min fritid av att studera till mina tentor på olika caféer. Något jag uppskattade, även om det blir dyrt i längden, är traditionen att studera hela dagar på olika caféer. Koreanerna gör kanske det för att universitetsbiblioteken är fullsatta, eller för att det är en trevlig atmosfär. Vilket det är lyckades jag aldrig ta reda på, men trevligt var det. Detta är även något som de flesta caféer har utvecklats kring, då de flesta har gratis wifi och gott om möjligheter att ladda både telefon och dator vid de flesta bord för att ge möjligheten att kunna sitta där i många timmar. Många caféer har en lugn miljö, kanske just för att de flesta är där för att studera eller jobba.
Hur länge var du där?
Jag var där en termin under hösten 2018, ungefär 4 månader.

Vad händer härnäst?
Just nu håller jag på att avsluta min semester som jag haft i Korea och Filippinerna tillsammans med min mamma och syster. Framför mig har jag en fullspäckad vår med mycket studier. Först ett par kurser innan jag sen ska skriva min C-uppsats längre fram till våren, innan jag till slut tar min examen i Nationalekonomi i början av sommaren på Linnéuniversitetet i Växjö.

Vad händer i framtiden?
Jag ser ljust på framtiden. Målet är självklart att jobba med något relaterat till mina studier, men i vilken stad jag kommer att jobba är ännu oklart. Om jag stannar i Växjö, åker tillbaka till Kristianstad eller testar på Stockholm eller Göteborg, det får tiden utvisa. Jag är öppen för förslag.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy