Espresso – Din lokala tidning
isbadaren isebel från älmhult

Isbadaren Isebel

”Årets bästa bad när isen ligger och solen tittar fram”
HÄLSA. Varje vecka under två års tid har Isebell Johnsson från Älmhult badat i alla väder. Vinterbad har fått en uppsving de senaste åren och Isebell är glad för sin nya vana.– Ett tips till den som vill testa är att skaffa strumpor. det blir lätt kallt om tårna, säger hon.

Isebell minns första doppet den 11 januari 2020 – kanske inte en njutning från start.
– Jag sprang ut och doppade mig och sen snabbt upp igen. Nu försöker jag att andas lugnt och ligga i en stund. Det hela började som en utmaning när mina bröder började vinterbada och mamma skulle hänga på. Jag ville ju inte vara sämre!

MEDBORGARFÖRSLAG GAV STEGE

Nu har båda brorsorna släppt vanan, men Isebell och mamma Harriet fortsätter traditionen. Först badade de vid Möckelns badplats, men när en ny stege efter ett medborgarförslag sattes upp vid Bökhults camping för vinterbad har det blivit platsen för veckans dopp.
– Vi badar oftast på helgen, och då är det ofta flera gäng på plats som använder stegen, säger Isebell.

SÄKERHETEN FÖRST

Det finns studier som visar på de positiva effekterna av kallbad, men givetvis är det viktigt att sätta säkerheten först.
– Aldrig bada ensam. Vi är alltid minst två. Jag tycker själv att det känns bra för kroppen. Det ökar blodcirkulationen och jag är övertygad om att badandet har hjälpt mig att hålla mig frisk under de här två åren, säger Isebell.

Och själva badandet? Blir det en njutning när man har vant sig eller är det en plåga varje gång?
– Jag tycker faktiskt att det är skönare när det ligger is på sjön och är riktigt kallt i luften. Då blir skillnaden i temperatur inte så stor. Det är värre en blåsig höstdag

Med två års erfarenhet – vilket skulle du säga är är årets skönaste dopp?
– Mina barn brukar tycka att jag är tråkig att bada med på sommaren, då vill jag mest ligga på stranden och sola. Jag skulle nog ändå säga en fin vinterdag när det ligger is på sjön och solen tittar fram.

SKAFFA VARMA STRUMPOR

Ett tips har dock Isebell till den som känner sig manad att prova på vinterbadandets djärva konst.
– Vi investerade i strumpor för vinterbad, vilket jag varmt kan rekommendera. Tårna som är så små blir snabbt mycket kallare än resten av kroppen. Det är faktiskt ganska fruktansvärt utan!

TEXT:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE FOTO: PRIVAT

POSITIVA EFFEKTER AV KALLA BAD

Att doppa sig i kallt vatten aktiverar kroppens så kallade flykt- eller kamprespons, som bland annat leder till att stresshormonet noradrenalin frigörs, vilket kan bidra till ökad koncentrationsförmåga. Regelbundet badande kan leda till att kroppen blir bättre på att reglera stresshormoner. En finsk studie som undersökte hälsoeffekterna av regelbundet kallbad kom fram till följande positiva effekter

:● Adrenalinet stiger vilket medför en känsla av triumf under och efter doppet.

● Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor.

● Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress.

● Blodtrycket sänks, även i vila.

● Blodcirkulationen ökar.

● Många individer som kallbadar säger sig få en ökad livskvalitet.

● Kallbad upplevs motverka trötthet och utmattning, förbättra humöret och stärka självförtroendet.

● Kallbadet gav smärtlindrande effekt för de med reumatism, fibromyalgi och även astma.Tänk på att personer med hjärtsjukdomar eller ett högt blodtryck bör rådfråga en läkare innan de kallbadar.

Källa: Kry.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x