Espresso – Din lokala tidning
385537046 726268895710075 3777557812766741096 n

Isfiske på Tyringe verktygsdammar

VINTERFISKE. December inleddes med kalla nätter och för den som är fiskeintresserad betyder ihållande minusgrader en möjlighet att ta sig an bytet rakt uppifrån. Christoffer Persson som driver Sportfiskebolaget i Hässleholm passade på att pröva lyckan på Verktygsdammarna i Tyringe och fick flera fina regnbågar på kroken.

– Tyringe erbjuder ett fantastiskt fiske, jag brukar ibland åka dit någon timma innan jobbet för att stilla det värsta
fiskesuget, säger Christoffer glatt.

Söker man fiskeprylar i Hässleholm så erbjuder Sportfiskebolaget ett brett utbud, både för nybörjaren och den inbitna.

– Jag skulle säga att det är bra fart på fisket i Hässleholm. Med en timma till varje kust och lika kort väg till de smålänska skogarnas insjöar så är dessutom utbudet på varierat fiske  i närheten väldigt stort.

Filmat fiskafänge

Verktygsdammarna i Tyringe förvaltas av Tyringe Sportfiskeklubb som grundades på 60-talet av personalen på SVA (Svenska verktygsfabriken). I år har sex ton fisk planterats in i dammen.

– De gör ett väldigt fint jobb, och satsar mycket på fiske för både vuxna och barn, vilket är kul, säger Christoffer.

Den 2 december gav han sig ut på isen med fiskekompisen Oskar Karlsson för att pröva fiskelyckan. Med sig hade de filmaren Andreas Wikström som för-evigade fisketuren med sina kameror.

– Jag fiskar sällan ensam. För mig är det gemenskapen och umgänget runtomkring som är det roliga – får man fisk så är det såklart extra kul, säger Christoffer.

Säkerheten först!

Innan man ger sig ut på isen ska man dock veta vad man gör, och isdubbar runt halsen är ett måste, påpekar Christoffer.

– Det kan vara lurigt. Trots kylan som vi har fått i starten av december så har det fortfarande varit många sjöar som legat helt öppna. Strömmar i vattnet påverkar såklart, men det kan vara andra faktorer som gör att det inte bygger is. Vi som jobbar i butiken har hört om flera fall där folk har gått genom isen i år.

Men när man har säkerställt att isen bär  så erbjuds ett spännande fiske.

– Det krävs ingen advancerad utrustning, och man kan ofta nå fiskeplatser som inte är tillgängliga annars. Främst är det abborre och gädda som är aktuella  i våra vatten, men just i Tyringe finns chans att testa kampen mot regnbågen, som erbjuder en väldigt bra och rolig fajt, säger Christoffer.

När det gäller beten och tekniker så finns det givetvis lika många varianter som det finns fiskare – den som vill ha tips från Christoffer och Oskars fiskelådor kan kolla in filmen från fiskafänget (se faktaruta). 

Populärt fiske i tyringe

Tyringe Sportfiskeklubb har på senare år sett ett ökat intresse fiske och i år har man valt att hålla dammen öppen hela året.

– Även under lågsäsong så har vi haft 25-30 fiskare om dagen. Vi brukar alltid arrangera isfiske när det blir möjlighet, men annars brukar vi stänga dammen för fiske från den 1 november, säger Per-Arne Nilsson, som är ordförande i klubben.

– Till oss kommer fiskare från hela den södra halvan av Sverige, och som förening kan vi erbjuda väldigt pra priser på fiskekort.

Fler äventyr på youtube

För den som vill ha en exklusivare fiskeupplevelse ordnar Sportfiskebolaget även fiskeresor. Att filma och redigera videos från olika fisketurer är både ett sätt att marknadsföra sig och att inspirera till ökat intresse och kunskap kring  sportfiske.

– Nu senast ordnade vi en fantastisk resa till Malaysia, som man kan se en film  från på vår youtubekanal Sportfiskebolaget, säger Christoffer.

– Det är ett kul sätt att locka nya intresserade, och att visa upp vilka möjligheter som finns i vårt område för en ny publik.

Text: Erik@espressomedia.se 

Foto: Andreas Wikström

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x