Espresso – Din lokala tidning

”Jag är jag och ingenting annat”

Ett fotoprojekt av elever på Haganässkolan

Titeln ”Jag är jag och ingenting annat” är tagen från Astrid Lindgrens Saltkråkan och är det svar som Tjorven ger till Fabror Melker då han kallar henne för ”en liten fröken”. I detta fotoprojekt visar eleverna på Fotografisk Bild upp människors olikheter och belyser rådande normer och roller i samhället, tillsammans med de eventuella fördomar som vi har gentemot varandra.

Eleverna Elin Eriksson och Linnea Selin jobbar tillsammans med detta projekt. Deras bilder visar aktiviteter som exempelvis att meka med en bil, vilket ofta förknippas med killar, men i detta fall så är det en tjej som visas på bild.
Elin och Linneas tankar om bilderna de tagit fram:
– Vi vill väcka funderingar hos betraktaren om vad som är manligt och kvinnligt. När man tittar på våra foton får man fundera på vad det är man egentligen ser – om det är en kille eller en tjej, berättar Elin och Linnea.

Ansvarig lärare, Beatrice Engman, om ämnet:
– Jag vill uppmärksamma mina elever på att när man fotar gör man ett aktivt val hur man vill framställa personen på bilden. Hur får jag personer med olika kön att se jämställda ut? Hur får jag en människa att se kraftfull ut?
– Man har en makt som fotograf som man ska vara medveten om, säger Beatrice.
– Det är viktigt att inte bara kasta om rollerna tycker jag, så att exempelvis kvinnor får maskulina poser och män feminina. Det handlar om att varje individ ska få utrymme att vara den man vill, på bild, och i livet, och känna sig trygg i det, avslutar Beatrice.
De bilder eleverna arbetade fram i detta projekt visades upp under en välbesökt lunchvernissage på Haganässkolan.

Text och foto:
Marie Kristina Karlsson,
Marknadskoordinator Haganässkolan

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy