Espresso – Din lokala tidning

Järngänget fyller 70

Osby Svetsverkstad har en imponerade meritlista med 70 framgångsrika år bakom sig och flera spännande uppdrag på gång. Verksamheten bygger på järn. Stabilt och långsiktigt både vad gäller material och ägande. Nu är det Linus Wästergård som tar över mer och mer efter farfar Erik och pappa Sven Wästergård, nuvarande VD.

En stor del av verksamheten handlar om att bygga hallar. Antingen stålstommar eller komplett med tak och väggar.

– Uppdragen varierar beroende på ändamål, förklarar Linus. När vi byggde hallar åt Lidl så var det stommarna vi satte upp. Men nyligen byggde vi en 22 meter hög hall åt Konecranes i Markaryd. Då var uppdraget en komplett hall på 3800 kvadratmeter.

Säkerhet i fokus

För byggnation i järn så ställs det mycket hårda krav enligt CE 1090*.

–Bygg- och säkerhetskraven skärps ständigt. Kraven är höga även om man kunde önska mer av efterkontrollen, menar Linus. Vi har valt att certifiera oss och konkurrera med både kompetens och säkerhet. Säkerheten är grunden i all vår verksamhet. Något vi gärna framhåller som ett konkurrensmedel i alla våra uppdrag. Det ska vara tryggt att anlita oss.

Ett lyft med kranbilar

För att bygga och montera ställningar så ställer det krav på kranbilar. Idag finns en 80 ton kranbil med imponerande räckvidd och en för 15 ton inom företaget.

– Vår stora finns med på alla större jobb där vi reser och monterar. För ett tag sen var vi uppe i Sollefteå och byggde en hall för flishantering åt Eon, berättar Linus. Ett eget unikt automatiserat koncept från det att stockbilarna lastade av tills att flis matades in till förbränning. Eon kommer att bygga fler liknande anläggningar där vi hoppas på att få medverka.

Service och reparationer

En stor del av OSW:s verksamhet handlar om service och underhåll. Företaget hjälper både skogs- och stenindustrin med maskinservice.

–Underhållet är viktigt både genom att du håller maskinerna igång och genom att vi förlänger livslängden, berättar Linus. Detta är framför allt tydligt inom stenbrytningen som sliter hårt på materialet.

Heltäckande inom järn

Osby Svetsverkstad skulle kunna ha en devis som säger ”Allt inom järn”.

–Ja järnet är grunden till allt. Det gör att uppdragen varierar och vår erfarenhet gör oss nyttiga inom flera områden, förklarar Sven Wästergård. Vi gör så många olika arbeten. Smidesjobb till staket och grindar. Trappräcken och nu nyligen fick vi uppdrag att restaurera en gammal järnvägsbro i Eslöv. Framtiden ser ljus ut för tredje generationen. Det är bara att ge järnet!

FAKTA OSW

Grundades:

1947

Omsättning

30 miljoner (2016)

Anställda

19

Verksamhet

Allt inom järn: Hallkonstruktioner, Smidesarbete, Grindar och räcken, Reparation & underhåll

*Med CE-märkningen (Conformitté Européenne, EU- direktiv) intygas att produkt och företag uppfyller vissa grundläggande krav på hälsa, miljö, säkerhet och andra väsentliga egenskaper, samt att man följer en föreskriven kontrollprocedur. En stålkonstruktion kräver att företaget är certifierat enligt CE 1090.

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x