Espresso – Din lokala tidning

Jens är skarp på att hjälpa andra

Jens Skarp är kanske mest känd från sina arbeten i kommunen i Östra Göinge. Han har en tydlig passion för att hjälpa andra människor och det märks att det är just det han brinner för.

Jens har bott nästan hela sitt liv i kommunen och började arbeta inom industrin, där han hade diverse olika jobb. Han fick lära sig allt från grunden och var nyfiken, vilket hans chefer uppmärksammade efter ett tag. Några arbetsplatser var Scania i Sibbhult, Volvo i Olofström och Ballingslövs Kök i Hässleholm.

Men han har inte alltid varit så framåt och trodde aldrig att han en dag skulle stå och prata inför flera hundra människor som han gör idag. Nej, jag var rätt blyg när jag var yngre. Som tur är så är man ju inte samma person som när man var barn. Jag har haft alla dessa åren på mig att samla på mig ett helt bagage fullt av erfarenheter, säger Jens.

En av anledningarna till att han är den han är idag, tror Jens är att han vågade och tog chansen att gå på olika utbildningar inom ledarskap och retorik som chefer erbjöd honom på den tiden han arbetade inom industrin.Mina chefer trodde på mig och såg att jag hade potential till att kunna bli chef. Det är jag oerhört tacksam för, att de såg att det fanns en ledare i den blyge killen. Jag fick bl.a. en treårig ledarskapsutbildning på kvällstid av Scania i Sibbhult. Det var en stor utmaning för mig, och det har betytt oerhört mycket för mig både som privatperson och i mina professioner.

Intresset för att hjälpa sina medmänniskor tror han funnits sedan barnsben. Ja, jag har nog sedan jag var liten varit intresserad av att hjälpa till och vara snäll, och den fostran fick jag av mina föräldrar, säger han.
Jens lever och lär efter följande motto: Kan man hjälpa någon annan människa skall man göra det. Känner man att man med en enkel insats kan göra skillnad då bör man göra den.
Man kan inte rädda och hjälpa hela världen, men man kan alltid hjälpa några.

Jens har bland annat arbetat på Arbetsförmedlingen Broby som kundresurs och länken mellan företagaren och den arbetssökande. Han har även ordnat många arbeten till arbetslösa och arbetskraft till företagen.Min drivkraft är ”kicken” jag får av att hjälpa någon, som då när jag arbetade på arbetsförmedlingen. Att få till ett möte mellan företaget och den arbetssökande, och att hitta olika kreativa lösningar och att våga tänka utanför boxen. Sen har jag skapat olika nätverk genom mina arbetsår och de har jag haft nytta av i alla jobbsammanhang jag har haft under åren, förklarar han.

Du arbetar nu på Östra Göinge kommun som arbetsmarknadskonsulent, vad gör du där?

Först och främst måste jag säga att såväl politiker som olika ledare i kommunen har ett stort förtroende för oss. Det gör att man tycker att det är roligt att jobba inom kommunen då man hela tiden sätts på utmaningar som kanske inte alltid är lätta och ”quickfixaktiga”. Givetvis har jag ramar som jag följer enligt kommunens regelverk men samtidigt har jag en frihet att forma mitt arbete efter egna kreativa lösningar. Jag uppskattar framförallt att kunna göra en insats för människor som har svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden själva, och att återigen vara länken mellan ett arbete och en arbetssökande. Att få ha den möjligheten att kunna se just den personens ansiktsuttryck när man har ordnat en praktikplats är obeskrivlig, och det är just det som gör det så roligt och stimulerande.

Det låter nästan som att du värmer upp inför en stor fotbollsmatch. Hur laddar du dina batterier Jens?

Det gör jag bl.a. genom att vara med mina fyra barn. En av dem spelar just fotboll och jag följer med och tittar både på träningar och matcher. Sen har jag bra självinsikt så jag vet när det är dags att koppla av och när det är dags att gasa på, avslutar Jens.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Jens tips till arbetssökande:

• Sök många jobb samtidigt, vänta inte på att en arbetsgivare skall höra av sig.
• Se över ditt nätverk, fråga dina vänner, där har du störst möjligheter.
• När du väl kommer till en intervju, var inte för mycket, kom i tid och kom ren och hel. Det första intrycket har rätt stor betydelse. Ha ett fast handslag när du hälsar.
• Var ödmjuk men ändå framåt.

Jens tips till den som söker arbetskraft:

• Ring oss på Arbetsmarknadsenheten och kolla om vi har några bra kandidater. Kan vi inte hjälpa till så kan vi hjälpa er komma i kontakt med Arbetsförmedlingen som sätter sin kravspecifikation och hjälper till att hitta arbetskraften med just den kompetensen som företaget efterfrågar.
• Sök via dina företagarnätverk och glöm inte bland dina anställda.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy