Espresso – Din lokala tidning

Jockes Rädda Liv-Utbildningar ger livsviktig kunskap

Ambulanssjukvårdare Joakim Einarsson har i 15 års tid utbildat människor i livräddning vid sidan om sitt ordinarie arbete. Han driver företaget Jockes Rädda Liv-Utbildningar som i år firar femtonårsjubileum.

När Joakim startade företaget hade han redan 24 års erfarenhet som ambulanssjukvårdare. Det har gett honom en styrka och trygghet i arbetet med utbildningen av andra.
–Tryggheten är det viktigaste när jag lär ut livräddning och jag har nog fått svara på de allra flesta frågor du kan tänka dig under de år jag arbetat. Så jag känner att jag har en bra grundtrygghet.

Att rädda liv
Det Joakim lär ut på livräddningskurserna är allt som har med livräddning att göra, från första hjälpen till hjärt- och lungräddning.
Kundkretsen han riktar sig mot är företag, föreningar, kommuner och allmänhet.
– Det är kunskap som alla behöver, säger Joakim, som älskar arbetet.
– Det ger så mycket tillbaka. Om jag ville bli miljonär skulle jag ha gjort något annat. Men jag vill möta människor och göra det viktigaste jag vet – att rädda liv.

Utbildat i 15 år
Till en början höll Joakim helgkurser men verksamheten växte och krävde allt mer tid. De senaste åren har han både varit halv- och heltidstjänstledig i perioder för att hinna med utbildningen.
Han har nu en stor mängd utbildningar bakom sig, något han är stolt över.
– Jag ligger på femteplats när det gäller flest utbildade i Sverige. Jag tror det rör sig om ungefär 6 000 personer, vilket känns otroligt bra.

Ger livsviktig kunskap
Utbildningarna ger onekligen ovärderliga resurser till dem som genomgått dem.
– Ja, många som jag utbildat kommer fram och berättar att de faktiskt räddat liv. T.ex. kom en småbarnsmamma fram och kramade om mig i en affär strax innan jul. Hon hade lyckats rädda sin dotter från att kvävas av en bananbit. Mamman hade gått utbildning hos mig tidigare under hösten och visste precis hur hon skulle göra. Det var väldigt rörande och inspirerande, berättar Joakim.
En annan incident som slutade lyckligt var den grupp som köpt en hjärtstartare av Joakim när han utbildat dem. Två veckor senare stannade hjärtat på en av deltagarna och de andra lyckades rädda honom.

Stort behov
Behovet av livräddningskurser är stort och Joakim åker hela södra Sverige runt för att utbilda.
– Väldigt många är utbildade, men kunskap är en färskvara. Jag hör alltid av mig mellan ett och två år efter genomförd utbildning för att repetera. Det är en väldigt stor skillnad på att vara utbildad och att faktiskt kunna.
Glädjen i arbetet har Joakim i högsta grad kvar. Drivkraften är att ta hand om människor och att rädda liv, och det finns kvar sedan han sökte sig till vården i slutet av 1970-talet, konstaterar han.
– Min högsta önskan är att alla människor ska förstå vikten av detta och att några timmars utbildning kan göra skillnaden för någon genom att du faktiskt lär dig rädda ett liv.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy