Espresso – Din lokala tidning

Jordnära Kulturnatta i Älmhult

Jordnära livepod, äppletryck, konst på hud, bedömning av Elmeglas, eldartister, falafel, indiskt och mycket mer – dags att förbereda sig för Älmhults nattliga kulturfest!

För tredje året i följd drar Älmhults kulturnatta in och förvandlar centrum till en brusande scen för olika slags kulturupplevelser för hela familjen. Lördagen den 12 oktober, med start kl 17, är det dags. Ännu är det inte för sent att anmäla sig om man själv vill stå på scen, ställa ut sin konst eller göra något annat som passar in på en kulturnatta. Helen Carlsson, kommunens kulturstrateg, välkomnar spännande intresseanmälningar även så här i sista rappet.
”Ju brokigare och spretigare – desto bättre”, menar hon. ”Det är alltid oerhört spännande när anmälningarna börjar komma in. Men först i slutskedet när programmet ska pusslas ihop ser man vilken slags mix det blir. Vad som sticker ut och vad som hör ihop”, fortsätter hon.

Årets tema
Precis som föregående år har Kulturnatta fått ett tema, som i år är Jordnära. Hemslöjden Kronoberg har tagit fasta på temat och fyller korgar med äpplen och potatis samt har med sig ett stort gäng t-tröjor i mindre storlekar. Under kvällen kommer yngre besökare att kunna skapa sin egen unika ”äppeltröja” och ta med sig hem. En annan programpunkt är Felix Ljunggrens och Ingela Widéns livepod Blandfärs: ” Vi pratar om allt mellan himmel och jord, allt från självhat och dejting, till intervju med Kulturnattabesökare, en garanterat jordnära pod”, enligt arrangören Felix Ljunggren. Mindre jordnära blir det i Regionteaterns tält där hågade besökare ges chansen att ikläda sig diverse spektakulära huvudbonader och kostymer. En favorit från 2017, men med en utlovad ny touche. Från Växjö kommer också Björn Arfvidsson, glasantikvarie från Kulturparken Småland, som kommer att finnas på plats i glasbutiken Smaelta för att bedöma besökarnas medtagna glasföremål och samtala kring Elme Glasbruk. Mat från olika länder hör såklart till en kulturnatta, precis som musik och konst. Och musik kommer att finnas överallt under Kulturnatta – utomhus såväl som inomhus. ”Vi har väldigt begåvade musiker här i kommunen. Jag hoppas att riktigt många tar chansen att komma hit och lyssna”, säger Helen Carlsson. Ett litet antal artister är baserade utanför Småland. I Missionskyrkan kommer Jessica Pilnäs och Johan Norberg att bjuda på visor och sköna jazzklassiker, medan utescenerna bjuder på musik för såväl stora som små. Riktigt ösigt förväntas det bli när Trumattack från Unga Musik i Syd intar utescenen. Murarhinkar och trumstockar delas ut till alla som vill vara med och sedan är det bara att stampa, klappa och trumma med.

Flera aktörer
Bakom Kulturnatta-programmet finns ett flertal kulturaktörer, merparten lokala, som gör sitt allra bästa för att tillsammans skapa en oförglömlig kväll! Arrangörer är Älmhults kommun i samarbete med bland andra ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Swedbank i Älmhult och Handelsplats Älmhult.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy