MAT/HÖGTID. Frågar man Glada Tanten så är julen den bästa tiden på året! Mycket ska hinnas med, men med lite planering så går det bra.
– Det är intensivt men härligt. I februari är det sex år sedan jag startade min egen verksamhet, och jag är väldigt glad för att jag vågade ta steget, säger hon.
Glada Tanten – ja egentligen heter hon ju Lena Andersson – är mitt i julbaket när vi hälsar på i köket på gården hemma i Emmislöv. Saffranssnittar och apelsinbiskvier står på dagens schema – tre frysboxar finns att fylla med godsaker som ska säljas på julmarknader i advent – bland annat i det gamla stallet på den egna gården.
– Man kan säga att jag håller mig till klassikerna, men receptet till smörkrämen i mina apelsin och saffransbiskvier har jag gjort själv, säger Lena och sätter chokladen i vattenbad.
Tog steget till eget
– Jag har jobbat som förskollärare och dagbarnvårdare, eller dagmamma, i många år. Ursprungligen kommer jag från Höör, men har bott 36 år här på gården, som är min mans barndomshem, berättar Lena.
I februari är det sex år sedan hon tog beslutet att satsa på en egen verksamhet i hemmet. Intresset för bakning har hon sedan barnsben, och både för den egna familjen och för Lenas dagbarn har det alltid varit ett sätt att skapa hemtrevnad.
– Nu måste jag vara lite petigare med hur mycket man får smaka. Ska man leverera 50 bullar till en kund så går det inte an om det blötsligt bara finns 49 för att någon har smakat en för mycket, skrattar hon.
Pigga tösen och Goa gubben
Chokladen har smält och det är dags att doppa de smörkrämstäckta mandelbottnarna. Om smörkrämen är för varm stelnar inte chokladen som den ska – efter ett provdopp får vi ställa de övriga kallt en stund innan vi kan fortsätta.
– Trots att jag startade eget strax innan pandemi och allt som följt därefter har jag verkligen inte ångrat mig. Jag trivs fantastiskt bra med att kunna jobba hemifrån mitt eget kök. En stor del av verksamheten är catering till olika kunder – allt från företag till bröllopsfester, berättar Lena.
Är det större uppdrag är det familjen som kommer till hjälp, och när man hänger med Glada Tanten får alla sig en släng av sleven när det gäller namngivning.
– Min dotter blir Pigga Tösen, sönerna Snabba Grabbar och maken blir Goa Gubben. En av de stora händelserna i advent är den 7 december då vi är fyra gårdar i Göinge som tillsammans arrangerar en julmarknad. Här hos oss blir det marknad i det gamla svinstallet. Där ordnar även min dotter som är florist kransbindning under en helg i Advent, säger Lena.
Julen startar i köket
Även om julen startar tidigt i Lenas kök så är hon glad för högtiderna som väntar.
– Jag tycker att vi har den bästa årstiden framför oss nu, och börjar man bara i tid så behöver julförberedelserna inte bli så stressiga. Jag skriver mängder av listor på vad som ska göras, och har god hjälp från bland annat min mor som är 90 år och kommer hit från Höör för att hjälpa mig med bakandet. Jag är uppvuxen på landet i ett kök där det alltid bakades, och när man börjar känna doften av saffran och pepparkakskryddor – det är då julen börjar på riktigt!
Text&Foto:Erik@espressomedia.se
BAKA MED GLADA TANTEN
Saffranssnittar
1 g saffran
0,5 citron/lime
200 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl
1,5 dl russin
pärlsocker
Pressa saften ur citron/lime och lägg i saffranspulvret, rör om.
Vispa smör, saffran, strösocker, sirap till en fluffig smet.
Sikta ner de torra ingredienserna + russin och arbeta ihop till en deg.
Rulla till längder, platta till dem, garnera med pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter.
Apelsinbiskvier
Ca 24 st, beroende på storlek
400 g mandelmassa (färdigköpt eller hemgjord)
2 äggvitor
Apelsinsmörkräm:
300 g smör
3,5 dl florsocker
1 dl apelsinmarmelad
1 apelsinskal + saft av en 1/2
1 msk vaniljsocker
1 äggula
Vispa äggvitorna till löst skum. Blanda dem med mandelmassan till en smidig deg. Klicka med hjälp av två skedar ut kakor på bakplåtspapper.
Jämna till kakorna. Grädda i 200 grader, ca 10-15 min.
Lossa kakorna när de har svalnat helt (jag brukar vänta till näst kommande dag, bara att dra av dem från bakplåtspappret).
Rör samman ingredienserna till smör-krämen.
Bred smörkrämen lite toppigt på de kalla kakornas undersida. Den blir nu översida. Ställ kakorna i kylen en stund. Doppa dem sedan i smält blockchoklad (jag använder bara mörk).
Ställ dem ännu en gång i kylen tills chokladen har stelnat.
Lycka till!