Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 12 06 kl 19 51 11

Jul på Madrix

PERSONLIGT. Hur firar årets Hässleholmare jul? Det blir fullt ös för Madlen Sjögaardh fram till dagen före julafton, men sedan bär det av hem till Hårsjö för traditionellt firande med familjen.

– Det är extra allt, julen deluxe! Jag hamnar nog på soffan och proppar i mig ris á la malta tills jag inte kan röra mig, skrattar Madlen.

Sagan om Madrix börjar för 25 och ett halvt år sedan – nybakade studenten Madlen Sjögaardh och brorsan
Rikard vill ha ett kul ställe att hänga på och bestämmer sig för att starta ett café. 

– Ett musikcafé var idén. ”Madrix” är en blandning av våra namn, allt kostade fem kronor och Rikard var med så länge vi hade starta eget-bidrag. Det var kul, till den tredje månaden då vi skulle göra vår första skatteinbetalning, minns Madlen.

 dsc1294
Madlen Sjögaarh har drivit Café Madrix i 25 år. 2022 utsågs hon till årets Hässleholmare efter att ha varit nominerad
flera gånger tidigare.  

Årets Hässleholmare

Sedan dess har det runnit mycket kaffe genom filtren. Madlen har blivit Madrix-Madde med hela Hässleholm och sett barn som besökt caféet växa upp och få egna barn. I år tilldelades hon utmärkelsen Årets Hässleholmare, efter att ha varit nominerad flera gånger  tidigare år.

– Jag har sett det som det finaste att bara bli nominerad. Att någon har tagit sig tid att skriva några rader om varför de tycker man förtjänar titeln. Jag blev väldigt överraskad och glad när jag fick veta att jag verkligen vann!

Ingen utstakad väg

– Jag har egentligen aldrig varit så bra på att planera för hur livet ska bli. Jag gick barn-skötarutbildning på gymnasiet och hade planer på att bli polis. Innan vi flyttade till våra nuvarande lokaler på torget var jag nära att lägga ned hela verksamheten, men huset talade till mig.

Neonskylten med ordet ”KAFFE” är ett arv från när Ostindiska Te- och Kaffedepoten huserade i lokalerna. 

– Kaffe och té är en av våra inriktningar. Vi är ju inget fullfjädrat konditori, och om kunder kommer in och förväntar sig det så skickar jag dem gärna över till Bjärnors. Jag har flyttat från C- till B- och A-läge i Hässleholm, och känner mer än någonsin att vi som driver verksamheter ska stötta varandra – inte se på varandra som konkurrenter.

Konditori eller ej, visst bakas det på Madrix!

– Kreativiteten har alltid varit i  fokus, men vi har inget standardsortiment som man kan förvänta sig att hitta varje dag. Den som har lust på morgonen bakar vad den vill utifrån det som finns hemma, själv är jag inte alls förtjust i att baka, avslöjar Madlen.

skärmavbild 2022 12 07 kl 09 11 17
Godsaker, god service och en leende personal. Under 25 år med Madrix har mycket hänt, men grundtanken består.

Ett leende ger två tillbaka

Bakom disken träffar vi även Nelly Nilsson Nyberg – känd för många som konstpedagog  i kulturhusets skaparverkstad Ateljé Färgaren och som konstnär. 

– Jag har varit på Madrix sedan 1997, nu jobbar jag här två dagar i veckan, säger Nelly som även har satt prägel med sina konstverk på caféets skyltar och brickor.

– Vi säljer en del av Nellys grejer i sortimentet som annars består av olika godsaker – just nu med julen i fokus. Jag är glad för att ha världens bästa personal, och att många har valt att stanna länge. Vår devis har alltid varit att om man ger oss ett léende så ska man få två leenden tillbaka, säger Madlen.

Spännande år med outdoor

Även om de senaste åren har varit tuffa för många – inte minst inom café- och restaurangbranschen – så ser Madlen fram emot det kommande.

– Vi lärde oss att samarbeta under pandemin. Här på Madrix bestämde vi oss för att sparka oss igenom det och satsade på att utöka våra öppettider, men jag måste erkänna att det fanns tillfällen då jag var redo att kasta nycklarna på vem som helst. Nu sitter jag i styrelsen för den ekonomiska föreningen Outdoor Hässlehom, och tror att det bli en spännande satsning. Vi har redan testat på att ordna chokladprovningar och  picnic ute i naturen och häromdagen träffade jag två danskar på torget som gjort precis det vi hoppas på att folk vill göra – vara ute i vår fantastiska natur för att sedan komma in till Hässleholm och övernatta och äta.

Hur firar du julen?

– Vi brukar ha öppet sju dagar i veckan, men julafton och juldagen har vi helt stängt. Då vill jag vara helt ledig och fira hemma i Hårsjö utanför Vittsjö, där jag kommer ifrån. En riktig familjejul där jag inte behöver ha telefonen igång och bara kan vara ledig och ligga på soffan. 

– Sedan drar vi igång nästa år då jag ska försöka vara en god ambassadör för Hässleholm och för landsbygden runtomkring, som jag verkligen brinner för!

TEXT&FOTO: Erik@admin

FAKTA: MADLENE SJÖGAARDH

AKTUELL: ”Madrix-Madde” för de flesta Hässleholmare, efter 25 år med café Madrix. 2022 utsedd till Årets Hässleholmare. Nybliven styrelsemedlem Outdoor Hässleholm ekonomisk förening.

BOR: Villa i Hässleholm, på cykelavstånd från jobbet.

FIRAR JUL: Hemma hos familjen i Hårsjö utanför Vittsjö, med fötterna i soffan och telefonen avstängd.

FAKTA: CAFÉ MADRIX

Grundades 1997 och har funnits på tre olika adresser i Hässleholm – sedan 2018 i hörnet av Stortorget. Förutom fika så finns här över 80 olika tesorter, choklad, kaffe, marmelad, kex och annat smått och gott. Madrix ordnar även event som choklad- te- och lakritsprovningar eller Afternoon tea. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x