Espresso – Din lokala tidning
depositphotos 79393406 xl

Julens drycker

Ju äldre man blir desto snabbare och mer överraskande kommer julen – i varje fall upplever jag det så. Som barn upplevde jag att det dröjde och dröjde, nu att plötsligt är julen bara där och vips så är den över. Nåväl, låt oss inte bli för filosofiska nu utan ge oss på det väsentliga här i tillvaron – vad dricker man lämpligen till jul?

Ja, det är kanske inget som man kan ge ett generellt svar på, det beror nämligen till vad och när. Julmat är ju traditionellt lite fet: grisen, laxen, ålen, sillen och Ris à la Maltan är ju inte direkt dietkost. För att tämja och ackompanjera dessa läckerheter krävs en viss variation i dryckeshänseende.

Den inlagda sillen, kräftströmmingen och Janssons Frestelse kräver en god öl. Vissa föredrar en mörk julöl, andra mer traditionell pilsner/lager. Men även den söta julmusten och mumman (se recept nedan) passar utmärkt till frestelsen, skinkan och korven.

En god snaps passar också perfekt som hjälp i matsmältningsprocessen. Systemet har en uppsjö att erbjuda och jag uppmanar dig att pröva något nytt till jul. Gå in på Systemets hemsida och botanisera, beställ via nätet och hämta i din vanliga systembutik. Lätt, stressfritt och bekvämt! Där hittar du godsaker som Stenborgare, Gammal Norrlands, Haga Vinteraquavit, Tre Små Gummor eller varför inte ett set med Norsk Aquavit, 10 olika norska akvaviter á 5 cl. Inför förra julen förmedlade jag mitt eget (stulet, naturligtvis) recept på julsnaps. Några hörde av sig och lovordade den, jag tar den därför i repris nedan. I vårt hus är det inte jul utan den!

Till Ris à la Malta är ett glas portvin en given vinnare. Beroende på Systembutikens storlek varierar utbudet och vill du inte beställa via nätet så hittar du ändå något som passar.

Den salta julmaten gör ju lätt att man suktar efter något sött. En värmande romtoddy kan rekommenderas liksom en smutt på de olika julcognacer som börjar släppas i december, avnjuts gärna med en chokladpralin eller julens nötter.

I svenska språket är mumma känt sedan 1500-talet och dricks gärna till julbordet.

Här följer ett recept på god mumma: Ingredienser:

1 flaska ljus lager à 33 cl
1-2 flaskor porter, mörkt öl eller mörkt
julöl à 33 cl
1 dl starkvin som Portvin eller Madeira
½-1 flaska sockerdricka (allt ska vara
kallt)

Tillagning: Häll upp allt och blanda julmumman i en kanna, slå i sockerdrickan sist och servera direkt.

Och så slutligen Bengans julsnaps i repris: Till 70 cl okryddat brännvin/vodka behöver du:

2 kanelstänger á 10 cm
16 st kryddnejlikor
16 st kardemummakärnor
30 cm apelsinzest
6 tsk strösocker

Häll ingredienserna i brännvinet, skaka flaskan så att sockret löser sig och låt flaskan stå några dagar innan du silar.

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x