MILJÖTANKAR. Årets julklapp blev stormköket enligt Handels Forskningsinstitut. En bra julklapp tycker jag och som nog speglar det faktum att många har varit ute mer i skog och mark under pandemin än i vanliga fall.
Jag vill tro att när vi rör oss mer ute i naturen så lär vi oss att värdesätta den och behandla den med större respekt. Trots det har jag hört rapporter om att det aldrig har varit så fullt med skräp ute som detta år och det är synd. Vi måste lämna platsen vi har varit på så som vi själva skulle vilja ha den när vi kommer dit och vi måste tänka på att det skräp som vi bara låter ligga inte mirakulöst försvinner upp i tomma intet när vi vänder ryggen till. Det finns kvar i naturen och är varken bra för naturen, djurlivet eller oss människor. Så ta upp ditt skräp, svårare än så är det inte!
Ha också för vana att ta upp annat skräp som ligger där som förvisso inte du har slängt men som någon annan har lämnat kvar eller faktiskt tappat; för det händer. Vi som samhälle och vår natur har inte råd med att vi är egoistiska och självcentrerade och agerar som att någon annan ska fixa det jobbiga utan vi måste hjälpas åt. Att ta upp sitt eget och andras skräp är ett litet men bra sätt.
Vill också tipsa om Klimatklubben och Medveten konsumtion som för andra året i rad har släppt vad som är Årets medvetna julklapp. I år blev det reparationer. Att reparera något så att det håller ytterligare ett tag är ett oerhört bra, medvetet och hållbart alternativ. Något jag tror kommer att växa mer för varje år. Det måste bli värt att laga klockan istället för att köpa en ny eller cykeln eller mobilen när skärmen har gått sönder och så vidare. Vi ser redan en ökande trend vad gäller skomakare och skräddare och jag hoppas att fler reparatörer följer efter.
Så ett stormkök till någon som har börjat vara ute mer i naturen detta år kan ju kompletteras med bra skräppåsar. Eller varför inte ge ett presentkort till en reparation eller ett kit av sygrejor, skovårdsgrejor eller liknande så att personen kan reparera sina saker själv.
Veronika Ekstrand, miljö- och avfallskonsult